Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μήνα πρός μήνα τα μέτρα οικονομικής εξόντωσης των ελλήνων πολιτών (2010)

Η χρονιά που τελειώνει,είναι μία απο τις πιο δύσκολες στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία. Παρακολουθήστε , μήνα προς μήνα,το χρονικό της ΔΝΤκρατίας...ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Επανέρχεται με τροπολογία η φορολόγηση κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, αυξάνεται κατά 20 % ο ειδικός φόρος στα ποτά, ενώ στα καπνά φτάνει το 70 %.
* Στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
* Κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πιο σφιχτό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προκειμένου να εξοικονομηθούν έσοδα και δαπάνες 11,4 δισ. ευρώ. Ορίζεται ο Θεόδωρος Πάγκαλος ελεγκτής του.
* Αγριο κερδοσκοπικό παρασκήνιο για υποτίμηση του ευρώ και άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Επώδυνα μέτρα για να σταματήσει η πορεία προς τον γκρεμό ανακοινώνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Γενικό πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, αύξηση ορίων ηλικίας για σύνταξη, νέα αύξηση φόρων στα καύσιμα. Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου μόνο με αποδείξεις, με ποινή 10 % για όσους δεν τις προσκομίζουν, αλλά και «μπόνους» έκπτωσης φόρου 10 % για πέραν των 12.000 ευρώ.
* Το Ecofin ζητεί νέα μέτρα. Στη χώρα μας κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Περικοπή κατά 20 % των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο εισηγήθηκε το οικονομικό επιτελείο στον πρωθυπουργό, ώστε να πείσει τους κοινοτικούς εταίρους να προσφέρουν στήριξη στην ελληνική οικονομία.
* «Κατάσταση πολέμου» επικαλείται ο Γιώργος Παπανδρέου προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την πτώχευση της χώρας, αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα και αν δεν γίνουν θυσίες απ'όλους.
* Αξέχαστη μέρα η 3η του μήνα. Η κυβέρνηση, από τη μια, βάζει χέρι σε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, επιδόματα και συντάξεις και, από την άλλη, αυξάνει τους φόρους για το σύνολο των πολιτών.
* Υστερα από ένα γάλλο-γερμανικό συμβιβασμό εγκρίνεται τελικά ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Στα ύψη το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο. Πολιτική συμφωνία οικονομικής στήριξης της Ελλάδας με συγκεκριμένα μέτρα, αν και όποτε χρειαστεί, παίρνουν Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ.
* Αντιμέτωποι τώρα με τα spreads των αγορών.
* Η κυβέρνηση επιλέγει την άνευ όρων προσφυγή στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επιβολή μέτρων σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
ΜΑΪΟΣ
Επικυρώνεται η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή οικονομικής βοήθειας - μαμούθ, αλλά το τίμημα είναι βαρύ, για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, την ανάπτυξη της χώρας.
* Η νέα καταιγίδα μέτρων πλήττει πρωτίστως τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι πληρώνουν τη διαχρονική ανικανότητα των κυβερνήσεων να εξυγιάνουν το κράτος, να πατάξουν τη διαφθορά και τη σπατάλη που συνοδεύουν τη λειτουργία του.
* Σε εργατικό συλλαλητήριο ύστερα από εμπρησμό στην Μαρφίν της Σταδίου χάνουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Δρομολογούνται ανατροπές - εξπρές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό.
* Στο μικροσκόπιο της τρόικας των δανειστών μπαίνει η ελληνική οικονομία. Σκοπός του πρώτου ελέγχου είναι να βεβαιωθούν πως δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις, καθώς αναζητούνται έσοδα 5,3 δισ. ευρώ τον τρέχοντα μήνα, ώστε να πιάσουν τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η Σύμβαση Δανεισμού.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Ψηφίζεται το Ασφαλιστικό. Η πιο επώδυνη ασφαλιστική και εργασιακή μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών είναι πλέον γεγονός. Το επίμαχο νομοσχέδιο είναι νόμος του κράτους. Παρά τις αντιδράσεις και τα υπονοούμενα, οι βουλευτές της πλειοψηφίας το υπερψήφισαν. Δεν ήταν έκπληξη. Ακολούθησαν τον, συνήθη σ'αυτές τις περιπτώσεις, κανόνα της κομματικής πειθαρχίας.
* Μετά την περικοπή των 13ου και 14ου μισθών και την ψήφιση των νέων ασφαλιστικών και εργασιακών ρυθμίσεων, υιοθετούνται οι επιταγές του Μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας.
* Η 2η δόση θα εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, η τρόικα ζητεί την επίσπευση διαρθρωτικών μέτρων.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Δεκάλογο με εντολές απαιτεί η τρόικα. Απελευθέρωση υπηρεσιών, άνοιγμα ακόμη έξι επαγγελμάτων, άνοιγμα αγοράς ενέργειας, συρρίκνωση συγκοινωνιών, έλεγχος προμηθειών νοσοκομείων, ενιαίο σύστημα πληρωμών Δ.Υ., αναδιάρθρωση υπουργείου Οικονομικών κ.ά.
* Το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει τα διαρθρωτικά μέτρα του 2011, καθώς πιέζεται από την απόκλιση 3,02 δισ. ευρώ του ελλείμματος του προϋπολογισμού, την ύφεση 3,5 % και τους 602.185 ανέργους.
* Πράσινο φως για τη δόση του Σεπτεμβρίου ανάβει η Ε.Ε. στην Ελλάδα, καταγράφοντας εντυπωσιακή εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά.
* Τελεσίδικη περικοπή δαπανών 3,9 δισ. ευρώ.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Με την αναγνώριση πλασματικού χρόνου έναντι αμοιβής, η κυβέρνηση επιχειρεί να λειάνει τις αντιδράσεις από την εφαρμογή των δρακόντειων διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού.
* Με 148 ευρώ για κάθε μήνα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 4 έτη από τις αρχές του 2011 και να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κατοχυρώνοντας τα ηπιότερα - μεταβατικά όρια ηλικίας που θα ισχύουν τη διετία 2011 - 12.
* Ομολογία ΔΝΤ από τον επικεφαλής των επιτηρητών Πολ Τόμσεν: «Εδωσαν λάθος συνταγή για Ελλάδα. Δεν φταίει το χρέος, αλλά η ιδιομορφία της οικονομίας σας».
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Η κυβέρνηση δίνει το έναυσμα για το ενιαίο μισθολόγιο 750.000 δημόσιων υπαλλήλων, που θα ισχύσει από το 2011.
* Μετά τις περικοπές 1,6 δισ. ευρώ στη διετία 2010 - 2011, στο πλαίσιο του Μνημονίου, ανοίγει η συζήτηση για το μείζον θέμα. Στο στόχαστρο μπαίνουν όλα τα επιδόματα, καθώς καλύπτουν το 38 % του μισθολογικού κόστους.
* Τυπώνεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα κληθούν να πληρώοουν αυξημένους φόρους κατά 2,36 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
* Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης περικοπές δαπανών 800 εκατ. ευρώ και άλλα 500 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Δρακόντειες διατάξεις κατά της εργασίας των συνταξιούχων προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό.
* Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναστέλλεται η σύνταξη για όσους είναι κάτω των 55 ετών και αναλάβουν εργασία. Για μεγαλύτερες ηλικίες, όποιος παίρνει σύνταξη πάνω από 993 ευρώ και εργάζεται, θα χάνει το 70 % (της σύνταξης).
* Οικονομική αναταραχή στις χώρες της ΟΝΕ. Κατατίθεται ο προϋπολογισμός, που ανεβάζει τις τιμές σε τρόφιμα, υπηρεσίες και μειώνει τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Στην πρόβλεψη για μείωση των μισθών έως 12 % με «ειδική επιχειρησιακή σύμβαση» και αντάλλαγμα το «πάγωμα» των απολύσεων για δύο χρόνια συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι ΓΣΕΕ - ΣΕΒ.
* Στη Βουλή των Ελλήνων ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν υπερασπίστηκε τη θεραπεία - σοκ, στην οποία έχουν υποβάλει την ελληνική οικονομία οι δανειστές. Ο ίδιος συνέστησε: «Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού».
* Νόμος του κράτους στις 22 Δεκεμβρίου ο προϋπολογισμός λιτότητας, που επιβάλλει 43 μέτρα, αξίας 14,33 δισ. ευρώ με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα πολύ λιγότερο, κατά 4,9 δισ. Σε τρεις ώρες και μέσα σε μουδιασμένη ατμόσφαιρα το υπουργικό συμβούλιο ανέτρεψε όσα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ κατέκτησαν για δεκαετίες. 

enet.gr