Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αυτοκτονώντας στην Ελβετία

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι καταψήφισαν την περασμένη Κυριακή σε δημοψήφισμα που έγινε τις προτάσεις σχετικά με την απαγόρευση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και του «αυτοκτονικού τουρισμού», του δικαιώματος δηλαδή ξένων πολιτών να τερματίσουν οι ίδιοι νόμιμα την ζωή τους στην Ελβετία. 
Περίπου 85% των 278.000 ψηφοφόρων απέρριψαν την πρόταση της απαγόρευσης της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, και 78% εναντιώθηκαν στην απαγόρευσή της για τους ξένους. Περίπου διακόσιοι άνθρωποι –περιλαμβανομένων αρκετών ξένων επισκεπτών–πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελβετία, κάνοντας χρήση του νόμιμου δικαιώματος στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία από το 1941, υπό την προϋπόθεση πως τελείται από κάποιον που δεν έχει συμφέρον από τον θάνατο. Η βοήθεια είναι νόμιμη μόνο εφ’ όσον παρέχεται με παθητικό τρόπο, όπως για παράδειγμα η παροχή φαρμάκων, και όχι με ενεργητικό. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως είναι νόμιμο να χορηγήσεις σε κάποιον φάρμακα με τα οποία θα αυτοκτονήσει, εφόσον το θέλει, αλλά όχι να τον βοηθήσεις να τα πάρει, κάνοντάς του, παραδείγματος χάριν, μια ένεση.

Πολλοί Γερμανοί και Γάλλοι, αλλά και πολίτες άλλων χωρών, πηγαίνουν στην Ελβετία για να τελειώσουν την ζωή τους με δική τους επιλογή, εφόσον η πρακτική παραμένει παράνομη σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Ελβετοί είναι υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, αν και πολλοί αντιτίθενται σε αυτό που έγινε γνωστό ως «αυτοκτονικός τουρισμός».

Η τοπική οργάνωση Dignitas βοήθησε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της, περισσότερους από χίλιους ξένους επισκέπτες της χώρας να αυτοκτονήσουν. Μία άλλη οργάνωση, η Exit, δήλωσε πως δέχεται να βοηθήσει αποκλειστικά μόνιμους κατοίκους της χώρας, διότι η διαδικασία χρειάζεται χρόνο, και μακροχρόνια συμβουλευτική τόσο προς τους υποψηφίους όσο και προς τους συγγενείς τους.

Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, Bernhard Sutter, δήλωσε στο BBC πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει πως οι Ελβετοί πιστεύουν στην αυτοδιάθεση στο τέλος της ζωής. Η πρόταση που τέθηκε στο δημοψήφισμα αφορούσε τον περιορισμό του αυτοκτονικού τουρισμού, θέτοντας ως προϋπόθεση την παραμονή του αιτούντα τουλάχιστον για έναν χρόνο στην Ζυρίχη.

Την πρόταση υποστήριζαν δύο συντηρητικά κόμματα, αλλά τα δύο μεγάλα κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να την καταψηφίσουν. Ο ανταποκριτής του BBC στη Γενεύη, Imogen Foulkes, σχολίασε πως το υψηλό ποσοστό του δημοψηφίσματος αποτυπώνει την ιδιαίτερα διαδεδομένη πεποίθηση των Ελβετών πως είναι βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα τους να αποφασίσουν πότε και πώς θα πεθάνουν.

Η ελβετική κυβέρνηση, πάντως, σχεδιάζει να αναθεωρήσει τους ομοσπονδιακούς νόμους σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι συνθήκες υπό τις οποίες αυτή είναι νόμιμη. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, στόχος είναι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία να περιοριστεί σε τελευταία λύση για τους πάσχοντες από θανατηφόρες ασθένειες, και να περιοριστεί ο αυτοκτονικός τουρισμός.

http://www.in2life.gr

Πηγή: BBC.co.uk