Αμερικανική εταιρεία
βιοτεχνολογίας έλαβε άδεια για
τη δοκιμή εμβρυακών βλαστοκυττάρων
σε ασθενείς με μια σχετικά σπάνια, κληρονομική
μορφή τύφλωσης.
Είναι μόλις η δεύτερη
κλινική μελέτη αυτού του είδους στις
ΗΠΑ και η τρίτη στον κόσμο.
Η Advanced Cell Technology ACT), μια καινοτόμος εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη, θα εφαρμόσει την πειραματική θεραπεία σε 12 ασθενείς με δυστροφία του αμφιβληστροειδή, ή δυστροφία του Στάργκαρντ. Η εκφυλιστική ασθένεια οφείλεται σε γενετική βλάβη και προκαλεί σταδιακή τύφλωση σε σχετικά νεαρά άτομα.
Στους αμφιβληστροειδείς των ασθενών θα μεταμοσχευθούν βλαστικά κύτταρα από πρώιμα έμβρυα που περισσεύουν από κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
«Τα κύτταρα αυτά έχουν δώσει θεαματικά αποτελέσματα στα πειραματόζωα. Αν συμβεί το ίδιο και στους ασθενείς θα έχουμε πετύχει» δήλωσε στο AFP ο Μπομπ Λάνζα, επιστημονικός διευθυντής της ACT.
Οι εξελίξεις στη έρευνα των βλαστικών κυττάρων είναι ραγδαίες το τελευταίο διάστημα. Το πράσινο φως για την πρώτη δοκιμή εμβρυακών βλαστοκυττάρων σε ανθρώπους ήρθε τον Οκτώβριο, όταν η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε άδεια στην εταιρεία Geron να προχωρήσει σε δοκιμές για την αντιμετώπιση της παράλυσης έπειτα από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, στα μέσα Νοεμβρίου, η βρετανική εταιρεία ReNeuron έλαβε άδεια να δοκιμάσει τη μεταμόσχευση εμβρυακών βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούν τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Και στις τρεις περιπτώσεις, πάντως, η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών εστιάζεται στη ασφάλεια της μεθόδου και όχι στην αποτελεσματικότητα.
Η βασική πηγή ανησυχίας είναι η ενδεχόμενη εμφάνιση όγκων από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων.
Η ACT διαβεβαίωσε πάντως την FDA ότι έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να απομακρύνει τα κύτταρα που θα μπορούσαν να σχηματίσουν όγκους.
Η μέθοδος που ανέπτυξε η εταιρεία παρουσιάζει ένα ακόμα πλεονέκτημα: για την καλλιέργεια των βλαστικών κυττάρων απαιτείται η λήψη ενός και μόνο κυττάρου από το αναπτυσσόμενο έμβρυο, όταν αυτό βρίσκεται στο στάδιο των οκτώ περίπου κυττάρων.
Αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο παραμένει βιώσιμο και θεωρητικά μπορεί να εισαχθεί στη μήτρα και να αναπτυχθεί κανονικά.
Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες όσων αντιδρούν στη χρήση εμβρύων για ηθικούς λόγους.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (και η Ελλάδα) τάσσονται υπέρ της χρήσης εμβρυακών κυττάρων στην ιατρική. Στις ΗΠΑ, όπου οι διαφωνίες είναι εντονότερες, εκκρεμεί ακόμα δικαστική απόφαση για τη διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων σε τέτοιου είδους μελέτες.
Πηγή: in.gr