Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

H σχέση καπνίσματος και αλκοόλ

Μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί οι καπνιστές τείνουν να πίνουν περισσότερο από τους μη καπνιστές. Η μελέτη που διενεργήθηκε σε αρουραίους, αποκάλυψε ότι μια μεγάλη δόση νικοτίνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα στο μισό. Αν τα τσιγάρα μειώνουν κατά τον ίδιο τρόπο τη μέθη στους ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι καπνιστές πρέπει να πίνουν περισσότερο από τους μη καπνιστές για να μεθύσουν. 
 Έχει διαπιστωθεί ότι η νικοτίνη και το αλκοόλ προκαλούν την έκκριση ντοπαμίνης, αλλά η κατάχρηση των προαναφερόμενων ουσιών μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση αντίστασης και έτσι να μειώσει το ευχάριστο αίσθημα που συνεπάγεται η χρήση τους. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η νικοτίνη τροποποιεί άμεσα την αποτελεσματικότητα του αλκοόλ στον οργανισμό.

Ο Δρ Wei-Jung Chen του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας παρατήρησε την προαναφερόμενη κατάσταση για πρώτη φορά το 1998, σε μια μελέτη νεογέννητων αρουραίων στα οποία χορηγήθηκε αλκοόλ και νικοτίνη. Για να μιμηθεί καλύτερη την επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, ο Δρ Chen και οι συνεργάτες του μελέτησε την επίδραση της περιστασιακής χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε ενήλικους αρουραίους. Ένεσαν στο στομάχι των πειραματόζωων μια δόση αλκοόλ σχεδόν ίση με τέσσερα-πέντε ποτά σε γρήγορη διαδοχή, αρκετή δηλαδή ποσότητα για να κάνει την ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα να διπλασιαστεί συγκριτικά με το νόμιμο όριο οδήγησης στις ΗΠΑ (0,08%).

Οι ερευνητές χορήγησαν επίσης στα τρωκτικά διάφορες δόσεις νικοτίνης όμοιες με αυτές στους οργανισμούς ελαφριών, μετριοπαθών και βαρέων καπνιστών. Στα πειραματόζωα «βαρείς καπνιστές» η νικοτίνη μείωσε στο μισό το ανώτατο επίπεδο αλκοόλ στο αίμα. Το αλκοόλ στο αίμα των «μετριοπαθών καπνιστών» αρουραίων έπεσε περίπου κατά 30% και στα πειραματόζωα «ελαφρύς καπνιστές» δεν προέκυψε μεταβολή. Χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σημαίνει λιγότερη μέθη: τα πειραματόζωα που είχαν πάρει νικοτίνη ήταν λιγότερο μεθυσμένα από τα άλλα.

Ωστόσο ο Δρ Chen τονίζει ότι το κάπνισμα δεν βελτιώνει τις άλλες επιδράσεις του αλκοόλ ή δεν προλαμβάνει το hangover, διότι τα τοξικά υποπροϊόντα της αποσύνθεσης του αλκοόλ παραμένουν στον οργανισμό. Ο Δρ Chen πιστεύει ότι η νικοτίνη επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, επομένως περισσότερο αλκοόλ αποσυντίθεται και λιγότερη ποσότητα διοχετεύεται στο έντερο απ' όπου και μπαίνει στην αιματική ροή. Προς υποστήριξη της άποψης αυτής, παρατήρησε ότι η νικοτίνη δεν επηρεάζει το αλκοόλ στο αίμα αν αυτό ενεθεί απευθείας στην κοιλιακή χώρα, παρακάμπτοντας το στομάχι και μπαίνοντας απευθείας στην αιματική ροή.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα αποδείξει ότι το ίδιο συμβαίνει και στον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά γνωρίζουν ότι η νικοτίνη μπορεί να είναι ένας παράγοντας στην τάση των καπνιστών να πίνουν περισσότερο.Τέλος ο Δρ Chen επισημαίνει ότι η μελέτη μπορεί να έχει και άλλους ανησυχητικούς υπαινιγμούς. Αν η νικοτίνη επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, τότε ίσως επηρεάζει και τον ρυθμό που απορροφούνται τα φάρμακα καθώς και την επίδρασή τους στον οργανισμό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.