Με το 2010 να έχει καταγραφεί ως μία από τις θερμότερες χρονιές στην ιστορία του πλανήτη, Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η απώλεια πάγου στη Γροιλανδία έσπασε κάθε ρεκόρ, εντείνοντας τις ανησυχίες για καταστροφική άνοδο στη στάθμη της θάλασσας....
Από το λιώσιμο χιονιού και πάγου, η απορροή στη Γροιλανδία ανήλθε το 2010 στα 530δισεκατομμύρια τόνους, αριθμός που ξεπέρασε κατά περισσότερο από δύο φορές τη μέση απώλεια για τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη στο Environmental Research Letters.
Σε περίπτωση που έλιωναν οι πάγοι της Γροιλανδίας που βρίσκονται
στην ξηρά, τότε θα ανέβαινε η στάθμη των ωκεανών κατά περίπου επτά
μέτρα, κάτι που βέβαια δεν αναμένεται να συμβεί στους επόμενους αιώνες.
Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μακροχρόνιες παρατηρήσεις και δορυφορικά
δεδομένα για το λιώσιμο χιονιού και πάγου, χωρίς ωστόσο να λάβουν υπόψη
τις απώλειες λόγω της διάλυσης των παγετώνων στη θάλασσα.
Οι απώλειες αυτές είναι πιθανότατα μεγαλύτερες από τις απώλειες λόγω της τήξης του πάγου, διευκρίνισε ο Μάρκο Τεντέσκο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Βάσει εκτιμήσεών του, η έκταση στην οποία παρατηρείται απώλεια πάγου επεκτείνεται κατά 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο, με άπαντες να επισημαίνουν πως η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή.
Ενδεικτικό είναι το ότι η θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής ανεβαίνει δύο με τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη τα τελευταία 30 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2010 στη Γροιλανδία ήταν τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. «Η πρωτεύουσα Νούουκ είχε τη θερμότερη άνοιξη και το θερμότερο καλοκαίρι από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 1873», επισήμανε ο Μάρκο Τεντέσκο.