H Φινλανδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα (24/01), ότι δεν θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα των προσφύγων για τους οποίους η χώρα αυτή ήταν η πρώτη χώρα υποδοχής τους στην ΕΕ....μετά την καταδίκη του Βελγίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επειδή απέλασε εκεί έναν Αφγανό που ζητούσε άσυλο.Είναι σαφές ότι σε όρους συνθηκών ζωής και διαδικασίας (ασύλου), η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των φινλανδικών υπηρεσιών μετανάστευσης, ο Έσκο Ρέπο.
Το ΕΔΑΔ δικαιολόγησε την καταδίκη του Βελγίου επικαλούμενο τις ελλείψεις στη διαδικασία ασύλου και τις συνθήκες υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα, χώρα η οποία καταδικάσθηκε επίσης από το δικαστήριο.Έχοντας φτάσει στο Βέλγιο το Φεβρουάριο του 2009 μέσω της Ελλάδας, ο Αφγανός απελάθηκε τον Ιούνιο, βάσει ενος κανονισμού της ΕΕ που προβλέπει ότι η αίτηση ασύλου εξετάζεται στην πρώτη χώρα υποδοχής (Δουβλίνο ΙΙ).
Οι υπηρεσίες Μετανάστευσης δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν πόσους πρόσφυγες στη Φινλανδία αφορά η απόφαση αυτή για τη μη επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.
Το 2009 σχεδόν 6.000 πρόσωπα ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία και 1.373 πήραν άδεια παραμονής.
Και αλλες ευρωπαϊκές χώρες έπαψαν να επαναπροωθούν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙ, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Δανία, περιμένοντας από την Αθήνα να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής τους.
Στην Ελλάδα, οι αιτούντες άσυλο τίθενται συστηματικά υπό κράτηση, ακόμη και κακοποιούνται από την αστυνομία, αποφάνθηκε το Δικαστήριο του Στρασβούργου σε απόφαση που εξέδωσε .
Η Αθήνα το 2009 δέχθηκε 16.000 πρώτες αιτήσεις ασύλου και δεν χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα παρά μόνο στο 0,3% αυτών που το ζητούσαν, έναντι ενός μέσου όρου 31% στην Ευρώπη, ενώ 46.000 αιτήσεις εκκρεμούν εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε