Πρόκειται για μια νεαρή Ρωσίδα, που ζούσε παράνομα στη Νορβηγία από το 2004, όταν οι αρχές απέρριψαν το αίτημα της οικογένειάς της να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Η Μαντίνα Σαλάμοβα και η οικογένειά της εγκατέλειψαν, το 2002, τη Βόρεια Οσσετία για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στη Νορβηγία. Όταν όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε να τους δώσει πολιτικό άσυλο, το 2004, αποφάσισαν να παραμείνουν αλλά ως παράνομοι μετανάστες.
Η 25χρονη Μαντίνα αποφάσισε να κάνει την περιπέτεια της οικογένειάς της βιβλίο. Το ονόμασε “Παράνομη Νορβηγίδα”, το υπέγραψε ως Μαρία Αμελί και τον περασμένο Δεκέμβριο το περιοδικό Ny Tid την ανακήρυξε “Νορβηγίδα” της χρονιάς. Σύμφωνα με την επιτροπή του περιοδικού, η Μαντίνα "έδωσε ένα πρόσωπο σε αυτούς που δεν έχουν", αποδεχόμενη να θέσει την κατάστασή της σε κίνδυνο με την κυκλοφορία του βιβλίου της, στόχος του οποίου ήταν η ευαισθητοποίηση των αναγνωστών για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα όσων δεν έχουν χαρτιά.Όταν η ιστορία της αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση δέχτηκε σφοδρά πυρά για τη μεταναστευτική πολιτική της.
Σήμερα, όμως, συνελήφθη και πρόκειται να απελαθεί. "Συνελήφθη μόλις παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα", διευκρίνισε η νορβηγική αστυνομία. "Η σύλληψη έλαβε χώρα χωρίς να σημειωθεί επεισόδιο. Θα απελαθεί στη Ρωσία μόλις αυτό καταστεί δυνατό", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Μαρία Αμελί ή Μαντίνα Σαλάμοβα θεωρείται υπόδειγμα πετυχημένης ένταξης. Πήρε ένα μάστερ με ψευδή ταυτότητα, καθώς ήταν αναγκασμένη να ζει σε καθεστώς παράνομου μετανάστη. "Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι είμαι Νορβηγίδα. Μιλώ νορβηγικά, σκέφτομαι νορβηγικά και ονειρεύομαι στα νορβηγικά", δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης.
Η νεαρή συνελήφθη από την αστυνομία στις 12 Ιανουαρίου. Αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα και έκτοτε τελεί υπό δικαστικό έλεγχο.
Η περίπτωσή της κινητοποίησε τους Νορβηγούς που διαδήλωσαν κατά χιλιάδες για να μπορέσει να παραμείνει στη χώρα. Το θέμα μονοπωλεί το πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και προκαλεί τριγμούς στον αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό. Το Εργατικό Κόμμα, κύρια πολιτική δύναμη στην κυβέρνηση, αρνήθηκε να κάνει μια εξαίρεση για να μην κατηγορηθεί για αδυναμία από τη λαϊκιστική δεξιά.
Οι σύμμαχοί του της σοσιαλιστικής αριστεράς, αντίθετα, τάσσονται υπέρ της παραμονής της 25χρονης στη χώρα υπογραμμίζοντας τη διαρκή έλλειψη προσώπων με πολλά προσόντα σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 3,5%.
Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση δέχτηκε να μισανοίξει την πόρτα του εδάφους ανακοινώνοντας ότι θα αλλάξει το νόμο ώστε να επιτρέπει σε όσους έχει απορριφθεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου, μόλις επιστρέψουν στη χώρα τους, να διεκδικήσουν άδεια εργασίας στη Νορβηγία χωρίς να πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για μια συγκεκριμένη περίοδο.