Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί φεύγουν οι επιχειρήσεις ;


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας , Aντόνιο Ταγιάνι, μας πληροφόρησε ότι η σύσταση μιας νέας εταιρείας στην Ελλάδα απαιτεί... 15 μέρες και 1.101 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος μέσος χρόνος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οκτώ ημέρες και το κόστος αντιστοιχεί στα 417 ευρώ.
Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα ο Επίτροπος σχολίασε ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική βελτίωση των επιδόσεών της τη διετία 2007-2008, καθώς μέχρι τότε η σύσταση μιας νέας εταιρείας απαιτούσε 30 μέρες και 1.366 ευρώ.
Δεν αμφισβητούμε τη χρησιμότητα των στοιχείων που ζήτησε και πήρε ο Ελληνας ευρωβουλευτής από τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Ομως αυτή η προσέγγιση της επιχειρηματικότητας υποδεικνύει τυπολατρία και αφοσίωση σε συγκεκριμένους δείκτες που χρησιμοποιούνται για αξιολογήσεις, αλλά αγνοούν την πραγματικότητα.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ημερών που απαιτούνται για την ίδρυσή τους ούτε με το πόσο κοστίζει αυτή η διαδικασία. Είναι βέβαιο ότι όποια επιχείρηση στοχεύει στη μακροημέρευσή της ελάχιστα ενδιαφέρεται για αυτά τα μεγέθη αν και τα δύο κινούνται σε λογικά πλαίσια.
Οι επιχειρηματικές οντότητες που διαθέτουν επιτυχημένη ιστορία δεκαετιών αδιαφόρησαν για τη διαδικασία ίδρυσής τους και οι σοβαροί επενδυτές οποιουδήποτε μεγέθους είναι βέβαιο ότι δεν τρομοκρατούνται από το επιπλέον εφάπαξ κόστος των 700 ευρώ που απαιτείται για την ίδρυση μιας επιχείρησης.
Για να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δεν συνιστούν κάποια μυστική συνταγή, αλλά αποτελούν κοινό τόπο στη διεθνή οικονομία. Απαιτούνται λοιπόν: α) φορολογικό σύστημα που να είναι σταθερό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις, β)προσωπικό υψηλής κατάρτισης που να μπορεί να παράγει διαφοροποιημένα προϊόντα, γ) ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, ικανή να συντηρήσει τη δραστηριότητα μιας επιχείρησης, δ) ευκαιρίες ανάπτυξης που θα εξασφαλίσουν διαχρονική και γρήγορη εξέλιξη.
Αν το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον δεν μπορέσει να εξασφαλίσει αυτούς τους βασικούς παράγοντες δεν έχει ελπίδες όσο και αν μειωθούν ο χρόνος και το κόστος σύστασης μιας επιχείρησης. 

ναυτεμπορική