Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η διαφθορά απειλεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας


Το Κομμουνιστικό Κόμμα στο Πεκίνο παραδέχεται ότι η διαφθορά απειλεί την ίδια του την εξουσία στη χώρα και δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για την εξάλειψή της.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα εκχωρήσει τον έλεγχο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο σύστασης ανεξάρτητων δικαστηρίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, για το οποίο είπε ότι είναι τόσο σοβαρό, που θα μπορούσε να απειλήσει την εξουσία του κόμματος.
Οι επικριτές λένε ότι η μάχη εναντίον της διαφθοράς εμποδίζεται από την έλλειψη ενός ανεξάρτητου δικαστικού σώματος, το οποίο σήμερα δίνει λογαριασμό πρωτίστως στο κόμμα, ενώ και οι αξιωματούχοι δεν είναι υπόλογοι σε ένα εκλογικό σώμα μέσω ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, τα οποία είναι ασφυκτικά ελεγχόμενα.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ορισμένες εντυπωσιακές περιπτώσεις διαφθοράς, οι οποίες στοίχισαν σε μεγάλα ονόματα. Το 2006, ο πανίσχυρος επικεφαλής του
Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σαγκάη Τσεν Λιανγκού ενεπλάκη σε σκάνδαλο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 ετών.
Πέρυσι, η Διεθνής Διαφάνεια, μία οργάνωση κατά της διαφθοράς που έχει ως έδρα της το Βερολίνο, κατέταξε την Κίνα 79η σε σύνολο 180 χωρών όσον αφορά την έκταση της διαφθοράς, πολύ πιο κάτω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αλλά καλύτερα από την Ινδία και τη Ρωσία.

 www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ