Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Στην τιμωρία του ισραηλινού "βιαστή-προέδρου" Μ.Κατσάβ,συνηγορούν τα Ισραηλινά ΜΜΕ

Με βασικό ελατήριο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης που δεν δίστασε να καταδικάσει έναν άνθρωπο που υπήρξε σύμβολο του κράτους, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικροτούν την ετυμηγορία για τον πρώην πρόεδρο της χώρας Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς... "Η ντροπή", είναι ο τίτλος της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ κάτω από τη φωτογραφία του Κατσάβ.

"Πώς γίνεται ένας καθ' έξιν σεξουαλικός εγκληματίας που λυμαινόταν επί πολλά χρόνια γυναίκες που βρίσκονταν υπό την εξουσία του, να έχει καταφέρει να ανέλθει στα ανώτατα αξιώματα του κράτους;", διερωτάται η εφημερίδα.

Για την εφημερίδα Χααρέτζ η υπόθεση Κατσάβ δείχνει ταυτόχρονα "το χειρότερο και το καλύτερο" πρόσωπο του Ισραήλ. Το χειρότερο διότι "ο πρόεδρος βιαστής συμβολίζει τον ξεπεσμό στον οποίο έχει περιέλθει η κρατική διοίκηση". Το καλύτερο διότι "ο Κατσάβ δεν είναι ο μοναδικός πρόεδρος χώρας που διέπραττε απεχθείς ενέργειες σε βάρος γυναικών, αλλά το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που λαμβάνει τέτοιες κυρώσεις", γράφει η εφημερίδα.

"Η δικαιοσύνη απονεμήθηκε" γράφει η εφημερίδα Μααρίβ που αναγνωρίζει ότι η ετυμηγορία δικαιώνει τις ενάγουσες και αποτελεί "μια ιστορική αποζημίωση" για όλες τις γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας και δεν τόλμησαν να υποβάλουν μήνυση.

Εντούτοις, ακούστηκαν και ορισμένες παραφωνίες, όπως ότι η έκβαση της υπόθεση είχε κριθεί εκ των προτέρων, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα του Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι θύμα δημόσιου "λιντσαρίσματος".

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, 65 ετών, κρίθηκε ένοχος από τους τρεις δικαστές δικαστηρίου του Τελ Αβίβ για δύο βιασμούς σε βάρος μιας υφισταμένης του την εποχή που ήταν υπουργός Τουρισμού τη δεκαετία του 1990. Κρίθηκε επίσης ένοχος για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης και για δύο άσεμνες πράξεις, εκ των οποίων η μία διεπράχθη με χρήση βίας, καθώς και για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος τριών γυναικών που εργάζονταν στο υπουργείο Τουρισμού και μετά την εκλογή του το 2000 στην προεδρία.

Ο Κατσάβ, οι δικηγόροι του οποίου ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση, αναμένεται να καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση. Η ποινή του θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο. Ο πρώην πρόεδρος δεν έχει πλέον το δικαίωμα να φύγει από το Ισραήλ και κλήθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του στις αρχές.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ που ένας πρόεδρος ή πρώην πρόεδρος κρίνεται ένοχος για εγκληματική πράξη από τη δικαιοσύνη.

ΠΡΕΖΑ TV