Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πέθανε ο Βλάνταν Μπάτιτς, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά του Σλ.Μιλόσεβιτς

Πέθανε την Τετάρτη μετά από χρόνια και βαριά ασθένεια σε ηλικία 62 ετών ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Σερβίας και μέλος του Σερβικού Κοινοβουλίου, Βλάνταν Μπάτιτς.


Ως αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ίδρυσε το 1997, ανέλαβε το συντονισμό της Αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για την Αλλαγή που συγκροτήθηκε το 1999 και οργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη Σερβία κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στη συνέχεια συμμετείχε στη συγκρότηση του πολυκομματικού συνασπισμού Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS) στις 10 Ιανουαρίου του 2000 που απομάκρυνε από την εξουσία τον Μιλόσεβιτς.


Εξελέγη μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου με τη DOS στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2000 και από τον Ιανουάριο του 2001 διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας στις κυβερνήσεις του Ζόραν Τζίντζιτς και του Ζόραν Ζίβκοβιτς έως το Μάρτιο του 2004.


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός, Μίρκο Τσβέτκοβιτς σε συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς την οικογένεια του εκλιπόντος τονίζουν ότι ο Βλάνταν Μπάτιτς ήταν μία σημαντική πολιτική προσωπικότητα στη δημοκρατική ζωή της Σερβίας.

Πηγή : tanea.gr