Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

400.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το Wikileaks

Στην κατοχή του ιστοτόπου Wikileaks βρίσκονται 400.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ, τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το αργότερο μέχρι και την Τρίτη.
Τα έγγραφα πιστεύεται ότι αφορούν μάχες στο Ιράκ, τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τις απώλειες αμάχων. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά τουλάχιστον 109.000 άτομα, εκ των οποίων το 63% ήταν άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την επέμβαση το Μάρτιο του 2003 μέχρι και τα τέλη του 2009. Από τις 66 χιλιάδες θανάτους πολιτών οι 15 χιλιάδες δεν αναφέρθηκαν ποτέ.
Ο ιδρυτής του ιστοτόπου Τζούλιαν Ασάνζ, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο, ανέφερε ότι τα εν λόγω έγγραφα «αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια για τον πόλεμο στο Ιράκ».
Την ίδια ώρα, ομάδα 120 ατόμων στο αμερικανικό Πεντάγωνο επανεξετάζει τους φακέλους για τον πόλεμο στο Ιράκ, προκειμένου να διαπιστώσει πιθανές συνέπειες από τη διαρροή στοιχείων.
Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Άμυνας καταδίκασε τη δημοσιοποίηση αυτών των μυστικών εγγράφων, αναφέροντας ότι μπορεί η αποκάλυψή τους να ενέχει κινδύνους για τη ζωή Βρετανών στρατιωτών αλλά και στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν προειδοποίησε να μην γίνουν νέες αποκαλύψεις από τον ιστότοπο Wikileaks, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
«Τέτοιες διαρροές μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια», απάντησε ο Ράσμουσεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ,
«Δεν φοβάμαι για τη ζωή μου, αλλά έπρεπε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας», δήλωσε ο Ασάνζ, μιλώντας σε ιδιωτικό ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κανάλι «η συνέντευξη έγινε σε ένα μουσουλμανικό πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου» και όπως επισημάνθηκε ο Ασάνζ «συνοδευόταν από προσωπικούς φρουρούς».
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιουλίου ο δικτυακός τόπος WikiLeaks.org δημοσιοποίησε 92.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού, τα οποία ουσιαστικά συνθέτουν το ημερολόγιο του πολέμου στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 2001 και της κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Τα έγγραφα αυτά είχαν επίσης δοθεί από τη Wikileaks εκ των προτέρων στον βρετανικό Guardian, τους New York Times και το γερμανικό Spiegel, υπό την προϋπόθεση να δημοσιευθούν ταυτόχρονα.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο αυστραλιανής καταγωγής δημιουργός του ιστοτόπου, στα μέσα Μαρτίου είχε δημοσιεύσει έγγραφο που αποδιδόταν στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο οποίο υποστηριζόταν ότι ο ιστότοπος αποτελεί «απειλή για το στρατό των ΗΠΑ». Η Ουάσιγκτον αργότερα επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του εγγράφου.
Μέχρι χθες, ο Ασάνζ «κρυβόταν κάπου στο Λονδίνο», σύμφωνα με συνεργάτες του. Από το 2006, έτος εμφάνισης του ιστοτόπου WikiLeaks στο Διαδίκτυο, ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει περί τις 100 «νομικές επιθέσεις» με απώτερο στόχο τον τερματισμό λειτουργίας του.
Επιπλέον, οι Σουηδοί αρνήθηκαν πρόσφατα τη χορήγηση άδειας παραμονής στον Ασάνζ, όμως η (χρηματοδοτούμενη από ιδιωτικές δωρεές) WikiLeaks φιλοξενείται από τον σουηδικό σέρβερ.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπός του Wikileaks Κριστίν Ράφνσον δήλωσε σήμερα πως ο ιστότοπος «δεν είναι αντι-αμερικανικός» και χαρακτήρισε «απολύτως ψευδείς» τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ιστότοπος Wikileaks υπηρετεί την προπαγάνδα των φανατικών ισλαμιστών.