Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Έντομα μέσα σε κεχριμπάρι ανατρέπουν τις θεωρίες γεωλόγων για την ιστορία της Ινδίας


Εκατοντάδες νέα είδη εντόμων που βρέθηκαν διατηρημένα μέσα σε κεχριμπάρι 52 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν τις θεωρίες των γεωλόγων για τη σύγκρουση της ινδικής χερσονήσου με την υπόλοιπη ασιατική ήπειρο.
Μέλισσες, τερμίτες, μυρμήγκια, αράχνες και ψύλλοι περιλαμβάνονται στα 700 είδη αρθροπόδων που βρέθηκαν παγιδευμένα μέσα στο κεχριμπάρι, συνολικού βάρους 150 κιλών.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η Ινδία και η Ασία παρέμειναν απομονωμένες για λιγότερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Όλη η ξηρά της υδρογείου ήταν αρχικά ενωμένη σε μια υπερήπειρο που ονομάστηκε Παγγαία. Αργότερα χωρίστηκε σε δύο κομμάτια, την Γκοντβάνα στο νότιο ημισφαίριο και τη Λαυρασία στο βόρειο.
Η Ινδία ήταν αρχικά τμήμα της Γκοντβάνα, από την οποία αποσπάστηκε και άρχισε να μετακινείται προς το βορρά. Διαχωρίστηκε τελικά από την Αφρική και πριν από περίπου 50 εκατ. χρόνια, συγκρούστηκε με την ασιατική ήπειρο και προκάλεσε το σχηματισμό των Ιμαλαΐων.
Ενώ θα περίμενε κανείς η πανίδα της Ινδίας πριν από 52 εκατ. χρόνια να έμοιαζε περισσότερο με την πανίδα της (κάποτε γειτονικής) Αφρικής και Μαδαγασκάρης, περιέργως, τα είδη που εξετάστηκαν στο κεχριμπάρι είχαν μεγαλύτερη συγγένεια με είδη της Ασίας, της Βόρειας Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
«Γνωρίζαμε ότι η Ινδία ήταν κάποτε απομονωμένη, ήταν όμως άγνωστο το πότε και για πόσο καιρό. Οι βιολογικές ενδείξεις στις αποθέσεις κεχριμπαριού δείχνουν ότι υπήρχε κάποια βιοτική σύνδεση» γράφουν οι ερευνητές.
Λέγοντας «βιοτική σύνδεση» εννοούν πιθανώς μια σειρά από νησιά ανάμεσα στην Ινδία και την Ασία, μέσω των οποίων τα έντομα θα μπορούσαν να μεταπηδούν από τον ένα όγκο ξηράς στον άλλο.
Για όσους δεν πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν σχέση με μετανάστες...