Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Βακτήριο της σκουριας καταβροχθίζει το ναυάγιο του Τιτανικού

Το βακτήριο, τρέφεται με σκουριά και οι επιστήμονες το έπιασαν την ώρα του ...φαγητού, να αποδομεί τον σκελετό του "αβύθιστου" υπερωκεάνειου που κατέληξε στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού στο παρθενικό του ταξίδι.
Το παράξενο μικρόβιο, εξαιτίας των ...διατροφικών του προτιμήσεων, ονομάστηκε αλομονάδα του Τιτανικού (Halomonas titanicae). Είναι ένα από τα δεκάδες είδη βακτήριων και μυκήτων που σιγοτρώνε το ναυάγιο, με την διαφορά πως το συγκεκριμένο είναι το πιο αδηφάγο από όλα.
«Το 1995 προέβλεπα ότι ο Τιτανικός θα υπήρχε για ακόμα 30 χρόνια» έλεγε η Δρ Ενριέτα Μαν του Πανεπιστημίου Ντάλουσι στον Καναδά. «Νομίζω όμως ότι τώρα καταστρέφεται  πολύ γρηγορότερα. Θα είναι καλό αν του απομείνουν 15 με 20 χρόνια" συνεχίζει. Και καταλήγει: "Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα περισσότεροι από έναν λεκέ σκουριάς».
Οπως μετέδωσε το bbc, το νέο βακτήριο ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα 27 είδη μικροβίων που συλλέχθηκαν από το ναυάγιο. Τα Halomonas titanicae , τρώνε το οξείδιο του σιδήρου και εντοπίσηκαν σε μικροσκοπικές οπές που δίνουν στη σκουριά την χαρακτηριστική πορώδη της υφή. Στην συνέχεια, τα μικρόβια αυτά, μετατρέπουν το "φαγητό" τους σε λεπτόκοκκη σκόνη.
«Είναι μια φυσική διαδικασία που ανακυκλώνει τον σίδηρο» εξηγεί η Δρ. Μαν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα βακτήρια θα έχουν φάει το μισό από το ...γεύμα τους το 2012, στην επέτειο των 100 χρόνων από το ναυάγιο του Τιτανικού.
Να σημειώσουμε πως η ανακάλυψη του Halomonas titanicae αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως, στις 8 Δεκεμβρίου στο επιστημονικό έντυπο "International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology". 


enet.gr