Η λήψη
μικρής ποσότητας ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών
μορφών καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα η οποία αναμένεται να
διχάσει την επιστημονική κοινότητα καθώς η ασπιρίνη έχει κατηγορηθεί ότι
αυξάνει τον κίνδυνο γαστρορραγίας σε περίπου έναν ασθενή στους χίλιους κάθε
χρόνο.
Τα ευρήματα είναι τοσο ισχυρά, που προτείνεται
σε ανθρώπους άνω των 40 να λαμβάνουν προληπτικά ασπιρίνη κάθε μέρα!
Κατά την επιστημονίκή έρευνα που βασίστηκε σε οκτώ
κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 25.570 ασθενείς, οι ερευνητές
διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε
μικρές δόσεις, δηλαδή μέχρι και 75 μιλιγκράμ την ημέρα, ήταν κατά 21% λιγότεροι
στη διάρκεια των ερευνών και κατά 34% μετά από πέντε χρόνια.
Η ασπιρίνη εμφανίστηκε να προστατεύει τον ανθρώπινο
οργανισμό κυρίως από τον καρκίνο του γαστρεντερικού, επισημαίνει η μελέτη, με
τα ποσοστά των θανάτων που καταγράφηκαν από αυτή τη μορφή καρκίνου να είναι
περίπου 54% χαμηλότερα μετά από πέντε χρόνια μεταξύ εκείνων που λάμβαναν
ασπιρίνη σε σχέση με εκείνους που δεν λάμβαναν.
Ο Πίτερ Ρόθγουελ του βρετανικού πανεπιστημίου της
Οξφόρδης δήλωσε ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας,
αυτός ο κίνδυνος ουσιαστικά "εξαφανίζεται" από τα οφέλη της στη
μείωση του κινδύνου για καρκίνο και εμφράγματα.
Στην έρευνα του Ρόθγουελ, η οποία δημοσιεύτηκε στην
επιθεώρηση Lancet, οι
ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου στη διάρκεια της εικοσαετίας
μειώθηκε κατά περίπου 10% για τον καρκίνο του προστάτη, 30% για τον καρκίνο των
πνευμόνων, 40% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 60% για τον καρκίνο του
οισοφάγου σε εκείνους που λάμβαναν ασπιρίνη.
Πηγή: Ημερησία