Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, η πολιτιστική συνάντηση της άνοιξης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μια διοργάνωση και παραγωγή του Institut français d’Athènes και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, ξεκινάει τη 12η χρονιά του κάτω από το λαμπερό αστέρι της Anna Mouglalis.

Η Anna Mouglalis ενσαρκώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμαχία του ταλέντου και της χάρης, της Γαλλίας και της Ελλάδας, τη νέα συμμαχία.


'Εχει παίξει σε ταινίες των πιο σημαντικών δημιουργών του ευρωπαϊκού κινηματογράφου (του Claude Chabrol, του Michele Placido, του Arnaud Desplechin, του Joann Sfar ή του Jan Kounen), αλλά είναι και η ηγερία του οίκου Chanel, τον οποίο εκπροσωπεί με τη φυσική άνεση που έχουν οι κομψές γυναίκες.


Θα μας παρουσιάσει τα τέσσερα φιλμ που αγαπάει πιο πολύ καθώς και την ταινία Gino, ο νονός της πίτσας του Samuel Benchetrit, που αποτελεί την πιο πρόσφατη δουλειά της στον κινηματογράφο και με πολλή χαρά θα ανοίξει την προβολή της στο αθηναϊκό κοινό σε διεθνή πρεμιέρα.


Το αφιέρωμα: Claude Chabrol


Εδώ θα συναντήσουμε και πάλι την Anna Mouglalis, πρωταγωνίστρια της ταινίας Μερσί για τη σοκολάτα, την οποία θα μας παρουσιάσει στη βραδιά έναρξης του αφιερώματος στον Claude Chabrol, υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, προέδρου της Ταινιοθήκης της Γαλλίας.


Το φεστιβάλ θέλησε πράγματι να διοργανώσει αυτό το αφιέρωμα στον γάλλο σκηνοθέτη με τη συνεργασία τόσο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, την οποία και ευχαριστούμε για τη βοήθειά της καθώς οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν στις αίθουσές της, όσο και της Ταινιοθήκης της Γαλλίας, που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική παιδεία του Claude Chabrol.


Το πρόγραμμα: η εικόνα της ποικιλομορφίας του γαλλικού κινηματογράφου


Το πρόγραμμα έχει οργανωθεί γύρω από δύο άξονες: ένα διαγωνιστικό τμήμα, που περιλαμβάνει δεκαπέντε ταινίες που θα παρουσιαστούν σε αβάν-πρεμιέρ, και ένα πανόραμα του γαλλόφωνου κινηματογράφου, με φιλμ που δεν έχουν προβληθεί στη χώρα μας και μας δίνουν μια πλήρη εικόνα για την ποικιλομορφία και τον δυναμισμό αυτού του κινηματογράφου.



Γέλιο, συναίσθημα και στοχασμός:
Το χιούμορ θα δώσει το «παρών» του στο φεστιβάλ – χιούμορ σατιρικό στην ταινία Potiche του François Ozon, χιούμορ πολιτικό στο Πες μου τ’ όνομά σου του Michel Leclerc, χιούμορ θεότρελο στο ξεκαρδιστικό Holiday του Guillaume Nicloux, αλλά και μαύρο βελγικό χιούμορ στο φιλμ Σκότωσέ με, σε παρακαλώ του Olias Barco.


Θα φοβηθούμε για τη ζωή του Gilles Lellouche καθώς καταδιώκεται στην ταινία Η διορία, αλλά θα νιώσουμε και ανατριχίλες με τα θρίλερ που έχει διαλέξει η ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες πρεμιέρας», τα οποία θα παρουσιαστούν στις μεταμεσονύχτιες προβολές της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.


Τέλος, μια και ο κινηματογράφος αποτελεί επίσης μια πρόσκληση για να στοχαζόμαστε, θα έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε την τραγική μοίρα της Μαύρης Αφροδίτης του Abdellatif Kechiche, τα αιματηρά μπλεξίματα του Carlos στο ομώνυμο φιλμ του Olivier Assayas ή τη δημιουργική συνεύρεση δύο αντρών στην ταινία Yves Saint Laurent - Pierre Bergé: ένας τρελός έρωτας του Pierre Thoretton.


Καταξιωμένοι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες:


Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να βρουν ξανά τους αγαπημένους τους δημιουργούς (Chabrol, Ozon,
Arcady, Assayas, Garcia, Bouchareb…), αλλά στο πρόγραμμα έχουν εξίσου σημαντική θέση και τα νέα ταλέντα καθώς περιλαμβάνει δέκα ταινίες πρωτομεφανιζόμενων σκηνοθετών. Ας μνημονεύσουμε ιδιαίτερα το φιλμ 'Ενα ξεχωριστό καλοκαίρι του Olivier Horlait, τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στη χώρα μας, στη Σίφνο, και που θα προβληθεί στο αθηναϊκό κοινό σε παγκόσμια πρεμιέρα. Στο πρόγραμμα επίσης και το Donoma του Djinn Carrénard, η ταινία-φαινόμενο που «κόστισε μόλις 150 ευρώ». Το Donoma είναι μια παραγωγή που γυρίστηκε χωρίς πολλά μέσα από μια ομάδα καλλιτεχνών που ένιωθαν την έντονη επιθυμία να δημιουργήσουν χωρίς να περιμένουν, μια ταινία που ανατρέπει τα δεδομένα στον γαλλικό κινηματογράφο.




Η γαλλοφωνία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη:


Με την υποστήριξη των πρεσβειών των χωρών που συμμετέχουν στον Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας, έχουμε φέτος τη χαρά να σας παρουσιάσουμε ταινίες από τον Καναδά – απ’ όπου μας έρχεται το Πολυτεχνείο του Denis Villeneuve, του σκηνοθέτη του φιλμ Μέσα από τις φλόγες που ήδη έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, από το Βέλγιο, το Μαρόκο και τη Ρουμανία.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ταινίες από την Αλγερία (Πέρα από τον νόμo του Rachid Bouchareb, υποψήφια για βραβείο Oscar στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας), από το Τσαντ (Η κραυγή ενός ανθρώπου του Mahamat-Saleh Haroun, που απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών) και από την Τυνησία (Το νήμα του Mehdi Ben Attia με πρωταγωνίστρια την Claudia Cardinale).




Οι νεαρότερες ηλικίες δεν θα μείνουν παραπονεμένες, καθώς στο πρόγραμμα υπάρχουν αξιόλογες ταινίες γύρω από τη γνώση: τα φιλμ Kerity, το σπίτι των παραμυθιών του Dominique Monféry, Nannerl, η αδελφή του Μότσαρτ του René Féret ή το Δύο-τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτούς του Emmanuel Laurent, μια ταινία με ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους νέους (και τους λιγότερο νέους) φίλους του κινηματογράφου.


Οι εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι:


Περισσότερες από είκοσι γαλλόφωνες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών θα μας επισκεφτούν στην Αθήνα για να παρουσιάσουν την ταινία τους και να συζητήσουν με το κοινό: δίπλα στην ανάδοχό μας Anna Mouglalis θα βρεθούν η υπέροχη Catherine Deneuve, η σπουδαία Claudia Cardinale, ο Pierre Bergé, ο διάσημος σύντροφος και συνεργάτης του Yves Saint Laurent, ο Κώστας Γαβράς, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Γαλλίας, οι ηθοποιοί Élodie Bouchez και Marie-Josée Croze, η Nicole Garcia, ηθοποιός αλλά και εξίσου ταλαντούχα σκηνοθέτρια, οι σκηνοθέτες Olivier Assayas, Samuel Benchetrit, Fabienne Berthaud, Djinn Carrénard, Michaël Cohen, Antony Cordier, Renaud Fély, Olivier Horlait, Emmanuel Laurent και πολλοί άλλοι ακόμα.




Τέλος, μια και για πρώτη φορά φέτος τα βραβεία του φεστιβάλ θα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, στην επιτροπή που θα απονείμει το Βραβείο της κριτικής Επιτροπής συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του ελληνικού και του γαλλόφωνου πολιτισμού, με πρόεδρο τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.


Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας είναι μια γιορτή που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί με όσους αγαπούν την έβδομη τέχνη... Ελάτε λοιπόν όλοι να συναντηθούμε από τις 31 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 7 έως τις 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη!






http://www.ifa.gr