Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

26 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα

26 εργαζόμενοι έχασαν  τη ζωή τους  στην Κίνα εξαιτίας έκρηξης αερίου σε ανθρακωρυχείο στην κεντρική επαρχία Χενάν, όπως μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ .σε ένα ακόμα δυστύχημα που προστίθεται στον τραγικό κατάλογο των καταστροφών στα ορυχεία στη χώρα.
 Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το δυστύχημα σημειώθηκε χθες, Τρίτη, στις 19:40 τοπική ώρα και από τα 46 άτομα που εργάζονταν στις στοές του ανθρακωρυχείου μόνο 20 από αυτούς διασώθηκαν.
Τα ορυχεία της  Κίνας έχουν το χειρότερο ιστορικό εργασιακής ασφάλειας στον κόσμο. Ο λόγος είναι η ανεπαρκής τήρηση των μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και η εντατικοποίηση της παραγωγής για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της ραγδαία αναπτυσσόμενης κινεζικής οικονομίας.
Η διάσωση, νωρίτερα φέτος, 33 εργαζομένων σε ορυχείο  στη Χιλή- οι οποίοι βρίσκονταν παγιδευμένοι δύο μήνες στις στοές του- προκάλεσε  έντονες επικρίσεις προς τις αρχές  στην Κίνα για την έλλειψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τον επίσημο  απολογισμό, 2.631 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στα δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία τη χώρα μόνο το 2009. Πληροφορίες ωστόσο λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υποτιμημένος, καθώς πολλά ορυχεία δεν αποκαλύπτουν ότι σημειώνονται δυστυχήματα σε αυτά για να αποφύγουν το κλείσιμό τους από τις αρχές, ενώ τέτοια συμβάντα δεν αποκαλύπτουν φυσικά ούτε τα παράνομα ορυχεία!
Στα τέλη Οκτωβρίου  λόγω πλημμύρας σε άλλο ανθρακωρυχείο, στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουιζιού, άλλοι 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.