Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Θα γίνει ο δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας µε 3,7 δισ. δολάρια

Ο Ελληνας Τέλης (Αριστοτέλης) Μυστακίδης, δεύτερος τη τάξει στέλεχος της Glencore, ετοιµάζεται να εισέλθει στο κλαµπ των δισεκατοµµυριούχων και να αναδειχθεί στον δεύτερο πλουσιότερο Ελληνα στο τέλος τουµήνα (µετά τον Σπύρο Λάτση), όταν ολοκληρωθεί η είσοδος του κολοσσού εµπορίας πρώτων υλών στα χρηµατιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ. Η δηµόσια εγγραφή - µαµούθ της πολυεθνικής που εδρεύει στο Μπάαρ της Ελβετίας, αξίας 61 δισ. δολαρίων, καθιστά τα υψηλόβαθµα στελέχη της, τα οποία είναι ταυτόχρονα µεγαλοµέτοχοί της, σε σύγχρονους Κροίσους. Ο κ. Μυστακίδης εκτιµάται ότι θα αποκτήσει µετά τη δηµόσια εγγραφή, που ξεκίνησε προχθές προσελκύοντας «τεράστιο ενδιαφέρον», περιουσία αξίας 3,7 δισ. δολαρίων. Ο 49χρονος µάνατζερ, ο οποίος σπούδασε Οικονοµικά στο London School of Economics, είναι επικεφαλής των τµηµάτων χαλκού και µολύβδου της επιχείρησης.Εργάζεται στην Glencore, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά, πώληση και µεταφορά εµπορευµάτων (πετρέλαιο, πολύτιµα µέταλλα, τρόφιµα κ.λπ.)

από το 1993, ενώσυµµετέχει στη διοίκηση δύο σηµαντικών εταιρειών του οµίλου, της Mopani Copper Mines και της Recyclex.

Στα 3,7 δισ. δολάρια αποτιµάται και η περιουσία του εταίρου επικεφαλής του χαλκού και µολύβδου Ντάνιελ Μέιτ, ο οποίος θα αναδειχτεί στον τέταρτο πλουσιότερο Ισπανό. Σε καλύτερη µοίρα βρίσκεται φυσικά ο διευθύνων σύµβουλος του κολοσσού Αϊβαν Γκλέιζενµπεργκ, ο οποίος µετά τη δηµόσια εγγραφή θα συµµετέχει στην εταιρεία µε 15,8% (έναντι 18,1% σήµερα), µε το µερίδιό του να αποτιµάται στα 10 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους Ευρωπαίους.

Η αρχική δηµόσιαπροσφορά της Glencore καλύφθηκε λίγες µόλις ώρες µετά την έναρξη της διαδικασίας και τη δηµοσίευσητου 1.566

σελίδων ενηµερωτικού, εξέλιξη που χαιρέτισε ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας. Αλλωστε, η αποτίµηση της Glencore καθιστά τη δηµόσια εγγραφή της µια από τις µεγαλύτερες των τελευταίων ετών, ενώ η διαδικασία εισόδου στο χρηµατιστήριο αποκάλυψε την ιδιοκτησιακή της δοµή. Μαζί µε τους Γκλέιζενµπεργκ, Μέιτ και Μυστακίδη, δύο ακόµη στελέχη, ο Τορ Πέτερσον, επικεφαλής του άνθρακα, και ο Αλεξ Μπιρντ, επικεφαλής του πετρελαίου, συµµετέχουν στη χρυσή πεντάδα µε περιουσία αξίας 3,2 δισ. δολαρίων και 2,8 δισ. αντίστοιχα. Πέρα όµως από τους δισεκατοµµυριούχος, η δηµόσια εγγραφή της Glencore θα ανα δείξει και αρκετούς εκατοµµυριούχους. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο οικονοµικός διευθυντής της εταιρείας Στίβεν Κάλµιν. Οµως η Glencore, που είχε πέρυσι έσοδα 145 δισ. δολάρια και κέρδη 5,3 δισ. δολάρια, δεν έδωσε στη δηµοσιότητα τα ονόµατα των 500 υπαλλήλων που κατέχουν µετοχές σε ποσοστό µικρότερο του 3%.

Αλλωστε, η εταιρεία φηµίζεταιγια τη µυστικοπάθεια και τους χαµηλούς της τόνους. Η ταυτότητα των στελεχών της ήταν µέχρι πρότινος άγνωστη, ενώ ακόµη και µετά την ανακοίνωση της δηµόσιας εγγραφής ελάχιστα είναι γνωστά για τους περισσότερους εκτός από τον 54χρονο επικεφαλής της. Μάλιστα, ο κ. Μυστακίδης απέφυγε να µιλήσει στα «ΝΕΑ» όταν επικοινωνήσαµε µε το γραφείο του στην Ελβετία. 

http://www.tanea.gr