Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Τουλάχιστον 20 διαδηλωτές νεκροί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην Υεμένη

Δεν έχουν τέλος οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών στην Υεμένη.


Τουλάχιστον 20 διαδηλωτές, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, σκοτώθηκαν στην πόλη Ταΐζ στα νότια της χώρας από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.


Νοσοκομειακή πηγή δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων σίγουρα θα αυξηθεί, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.


Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών που απαιτούν την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Σαλέχ.


Οι ίδιες μαρτυρίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 τραυματίες από τα χημικά που εκτόξευσαν οι αρχές, προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές.


Εν τω μεταξύ, επτά εκρήξεις ακούστηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Χασάμπα, βόρεια της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά.


Εκτός από τις εκρήξεις ακούστηκε και έντονη ανταλλαγή πυρών από πυροβόλα όπλα στην αιματηρότερη συμπλοκή από τον Ιανουάριο που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Σαλέχ.


Εν τω μεταξύ, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη Ζιζντιμπάρ από ρουκέτα που εξαπέλυσαν μαχητές της αλ Κάιντα εναντίον τους, ανακοίνωσαν αξιωματικός τους στρατού.


Οι αεροπορικές δυνάμεις της Υεμένης βομβαρδίζουν θέσεις της Αλ Κάιντα και ισλαμιστών μαχητών που έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης, δήλωσαν κάτοικοί της. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι και ο στρατός βομβαρδίζει την πόλη.


Μερικές εκατοντάδες ισλαμιστές μαχητές και μέλη της Αλ Κάιντα μάχονται με τα κυβερνητικά στρατεύματα και τις τοπικές δυνάμεις που προσπαθούν να επανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης.


Στο μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αναζητούν τους τρεις Γάλλους που εξαφανίστηκαν στη νοτιοανατολική Υεμένη, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος, χωρίς να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για απαγωγή.


«Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί και χτενίζουν την περιοχή, στις κοιλάδες και την έρημο» επισήμανε ο Ομπαΐρ Μουμπάρακ Ομπαΐρ, ανώτατος αξιωματούχος της επαρχίας Χαρντραμούτ, όπου εξαφανίστηκαν οι τρεις Γάλλοι, οι οποίοι εργάζονται για Μη Κυβερνητική Οργάνωση.