Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

«Ο ασύδοτος κ. Μάκης»

Ένα αρθρο για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τις συνθήκες εργασίας στο zougla.gr  βασισμένο στην εμπειρία της, έγραψε η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου,πρόσφατα απολυθείσας, στο ιστολόγιο της παράταξης «Μαχόμενοι δημοσιογράφοι»...

"Η zougla.gr σήμερα κλείνει τα τρία της χρόνια. Με αφορμή τα παχιά λόγια του κ. Μάκη και της παρέας του (που ποτέ δεν του λέει όχι, για να μη χάσει τα προνόμια και εκτεθεί στον θυμό του) καταθέτω ως πρόσφατα απολυθείσα και ως υποψήφια για την Π.Ο.Ε.ΣΥ. με το συνδυασμό «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» το τι έζησα, και τι πραγματικά συμβαίνει στο ηλεκτρονικό κάτεργο αυτής της διαδικτυακής και εργοδοτικής ζούγκλας.

Είναι γνωστό στις συνδικαλιστικές δημοσιογραφικές ενώσεις (Ε.Σ.Η.Ε.Α. και Ε.Σ.Π.Η.Τ.) ότι οι εργασιακές συνθήκες στα περισσότεραπόρταλ, (ενημερωτικά, αθλητικά, ψυχαγωγικά κ.ά.) και blog είναι ιδιαιτέρως άσχημες για τους συντάκτες.
Μαύρες συνήθως και κατά κύριο λόγο υποτυπώδεις αμοιβές (500, 600 έως και 1.000 ευρώ για τους πλέον τυχερούς) και ελαστικό ωράριο υπερεργασίας, χωρίς ασφάλιση, ένσημα, αργίες, υπερωρίες κ.ο.κ..

Κανείς όμως δεν μιλάει γι’ αυτά και η Ε.Σ.Η.Ε.Α. του κ. Σόμπολουαδιαφορεί… λόγω αγγελιόσημου! Άλλωστε οι νεότεροι ηλικιακά και οι ανίδεοι (περί συνδικαλισμού, ταξικής συνείδησης και τρόπων αντίδρασης) δουλεύουν στο κάτεργο…

Ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με απέλυσε αυτοπροσώπως μετά από 20 μήνες απαιτητικής δουλειάς στο zougla.gr στις αρχές του περασμένου Μάρτη, γιατί τόλμησα να απαντήσω στην προσταγή του «τσακίσου». Το να αναφέρω εδώ το σχετικό υβρεολόγιο που ακολούθησε δεν το θεωρώ απαραίτητο…

Το πρώην αφεντικό λοιπόν, ο «δίκαιος» για τις ανάγκες της TV, κ. Μάκης, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι είμαι καλή δημοσιογράφος. Οι καλογραμμένες ειδήσεις (με σωστά Ελληνικά), η παραγωγικότητα (το ζητούμενο για κάθε εργοδότη που μετράει τις αναρτήσεις), τα ενυπόγραφα ρεπορτάζ (πρωτοσέλιδα και μη) καθώς και οι ευχαριστήριες επιστολές που λάμβανα για την ποιότητα της δουλειάς μου δεν αμφισβητούνται.

Ο ασύδοτος εργοδότης κ. Μάκης

Είχα όμως ένα τεράστιο ελάττωμα. Κυρίως απεργούσα, προέτρεπα και τους άλλους να απεργήσουν και φυσικά απαντούσα στις ανοησίες και στα δήθεν αριστερά του επιχειρήματα…
Ο κ. Μάκης συνήθιζε με μεγάλη ευκολία να επαναλαμβάνει– προ κρίσης – υποσχέσεις όπως:«θα σας κάνω τους πλέον ακριβοπληρωμένους συντάκτες στο διαδίκτυο, όπως κάναμε και τους συναδέλφους σας στο Πρώτο Θέμα» ή «εγώ μετράω εκείνους που βάζουν πλάτη» και άλλα τέτοια χαριτωμένα…
Όμως τι περιθώρια αντίδρασης έχει ένας εργαζόμενος που αμείβεται με 650 έως 1.000 ευρώ το πολύ (άσχετα με την προϋπηρεσία, τα πτυχία) απέναντι στην ασυδοσία του κ. Μάκη και των ομοίων του;

Πώς ο εργαζόμενος να καταγγείλει τα όσα υφίσταται στη zougla.gr όταν κανείς δεν τον καλύπτει ούτε συνδικαλιστικά;
Όταν πρωτοβγήκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Μάκης μπήκε αγκαζέ στην αίθουσα σύνταξης με τον φίλο του και τότε υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο,και μας είπε χαριτολογώντας «σας έφερα τον υπουργό να επιβλέψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεστε»…

Γνώριζε τότε ο κ. Λοβέρδος ή γνωρίζει τώρα η κα Λούκα Κατσέλη ότι ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κλέβει συστηματικά και εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια το Ι.Κ.Α.;
Ξέρουν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι ο κ. Μάκης τις αναγκαστικές υπερωρίες των Σαββατοκύριακων αρχικά τις έδινε μαύρες και άραχνες, στη συνέχεια τις αντάλλασσε με ρεπό,τα οποία έκοψε,και τώρα πια από τον Μάρτιο του 2011 και μετέπειτα εκβιάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν τουλάχιστον τέσσερις μέρες τον μήνα επιπλέον,χωρίς να τους πληρώνει και χωρίς να τους δίνει έστω ρεπό; Ο εκβιασμός είναι ξεκάθαρος «είμαστε σε κρίση» είπε μέσω του διευθυντή του, του Νίκου Γεωργιάδη, «σε όποιον δεν αρέσει φεύγει…» τόνισε!

Μετά την απόλυση μου συνάντησα τον αρχιλογιστή της επιχείρησης κ. Νίκο Ξυκομνηνό και απαίτησα να μου δοθούν πέραν της αποζημίωσης μου και τα ένσημα που η επιχείρηση μου όφειλε για τους 9 μήνες που δούλευα με μαύρα (είχα αρνηθεί να συνεχίζω να δουλεύω επ’ άπειρον ως δούλος).
Τότε ο κ. Ξυκομνηνός μου είπε ότι αυτό δεν γίνεται… Του ανταπάντησα ότι σαφέστατα γίνεται, έστω και αναδρομικά αλλά γνωρίζω ότι επιχείρηση θα «φάει» το σχετικό πρόστιμο γιατί παρανόμησε.

Τελικά συμβιβάστηκαν και μου έδωσαν την αντιστοιχία των ενσήμων σε χρήματα. Έχοντας μπροστά του να αντιμετωπίσω το απροσδιόριστο διάστημα της ανεργίας, θεώρησα σκόπιμο να πάρω τουλάχιστον τα λεφτά.
Μου ζήτησαν όμως να υπογράψω ένα χαρτί, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «έχουν παρακρατηθεί και έχουν αποδοθεί οι ασφαλιστικές εισφορές μου στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα. Εν πάση δε περίπτωση ουδεμία άλλη απαίτηση έχω και παραιτούμε παντός ενδίκου μέσου κατά αυτής».

Αυτή την υπεύθυνη – ψευδή όμως δήλωση δεν την υπέγραψα, αλλά την έχω κρατήσει ως ενθύμιο της ασυδοσίας του κ. Μάκη, που από την συχνότητα του ALTER- μέχρι πρότινος - έδειχνε με το δάχτυλο όλους τους κλέφτες, τους απατεώνες και τα αρχιλαμόγια,ενώ είναι ένας από αυτούς.
Έχω κρατήσει βέβαια και όλες τις ΜΗ διάτρητες από την Δ.Ο.Υ. αποδείξεις, τις οποίες μας έδινε το λογιστήριο όταν πληρωνόμασταν (αρχικά) τα Σαββατοκύριακα, τα οποία δουλεύαμε υποχρεωτικά.

Τις κράτησα και αυτές προκειμένου να αποδείξω σε όποιον προσπαθήσει να αμφισβητήσει τα λεγόμενα μου, ότι ο κ. Μάκης κλέβει το Ι.Κ.Α. και τα ένσημα των εργαζομένων, που δουλεύουν στην προσωπική του επιχείρηση.

Ήθελαν να κρύψουν το γεγονός

Μερικές μέρες πριν την απόλυση μου, στις 23 Φεβρουαρίου 2011 ένας συνάδελφος τον οποίο εξανάγκασαν να εργαστεί (διαφορετικά θα τον απέλυαν) τραυματίστηκε από μολότοφ κατά την διάρκεια επεισοδίων, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία απεργών.

Εκείνη την ημέρα απεργούσα και είχα κατέβει στην πορεία, όμως την επομένη το πρωί με έκπληξη διαπίστωσα ότι πουθενά δεν αναφέραμε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός. Απευθυνόμενη στον διευθυντή, Νίκο Γεωργιάδη, τον ρώτησα γιατί δεν είχαμε δημοσιεύσει την είδηση του σοβαρού τραυματισμού του συναδέλφου, Θανάση Βλαντού.
Μου απάντησε λες και απευθυνόταν σε παιδάκι τριών χρόνων. Μου είπε δε ότι «ο Θανάσης είναι λίγο οξύθυμος και εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έκταση στο γεγονός, για να μην έρθουμε σε αντιπαράθεση με την Ε.Σ.Η.Ε.Α. και για να μην τον φέρουμε σε δύσκολη θέση»…
Αντέδρασα και εξήγησα στον κ. Γεωργιάδη τότε ότι αν είχε τραυματιστεί συνάδελφος από άλλο Μ.Μ.Ε. αυτό το γεγονός θα το προέβαλε, άλλωστε το βίντεο με την μολότοφ να σκάει επάνω του το είχε παίξει ήδη και το BBC αλλά και η Γ.Α.Δ.Α. είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση…Τελικά πήρα την «άδεια» και έκανα μια σύντομη αναφορά για τον τραυματισμό του συναδέλφου δημοσιοποιώντας μάλιστα και τις φωτογραφίες που τον δείχνουν καμένο… Ο τίτλος του θέματος έλεγε «Και ο ρεπόρτερ της zougla.gr μεταξύ των τραυματιών».

Εκ των υστέρων έμαθα ότι ο ίδιος ο Θανάσης Βλαντός έξαλλος είχε ρωτήσει όταν βγήκε από το νοσοκομείο- μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών - γιατί δεν δημοσίευσαν το γεγονός και η απάντηση που πήρε ήταν τόσο σαχλή όσο και αυτή που είπαν σε μένα.

Το ανύπαρκτο ενδιαφέρον του κ. Μάκη Τ. για τον συντάκτη, που κάηκε εξαιτίας της απεργοσπαστικής εργασίας, την οποία τον είχε εξαναγκάσει να κάνει, δεν χρειάζεται να σας το περιγράψω… Ούτε αν είχε λεφτά για τα φάρμακα που έπρεπε να παίρνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έκαναν τον κόπο να τον ρωτήσουν…

Αν ο συνάδελφος δεν είχε καταφέρει να σβήσει εγκαίρως τη μολότοφ - που έσκασε πάνω του - και τραυματιζόταν πολύ χειρότερα… τότε ο κ. Μάκης θα έχυνε δάκρυα… κροκοδείλια…Δεκάδες βέβαια είναι οι στιγμές που θυμάμαι από τον «δίκαιο και αριστερό» κ. Μάκη Τ. Φουριόζος πριν από περίπουέναν χρόνο (παραμονές μιας ακόμη απεργιακής κινητοποίησης τότε που ήταν και στα φόρτε της η συζήτηση για να υπαχθούν και καλά τα πόρταλ στο αγγελιόσημο) μπαίνει στην αίθουσα σύνταξης και λέει: «Κατεβάστε κάτω τα μολύβια. Σταματήστε να γράφετε». «Θέλετε να απεργήσετε; Τότε στρέφεστε ενάντια στην επιχείρηση που σας ταΐζει, και εγώ δεν σηκώνω τσαμπουκάδες». Και συνέχισε… «Επειδή εσείς με αντιμετωπίζετε σαν μαλάκα τότε και εγώ από 'δω και στο εξής θα σας αντιμετωπίζω όπως το αφεντικό τους υπαλλήλους!». Ήταν και καλά όλοι ίσοι και μετά από αυτά θα άλλαζαν τα πράγματα.

Ο κ. Μάκης Τ. συνέχισε το «μάθημα» προς τους άτακτους και ανόητους εργαζόμενους λέγοντας και άλλες εξυπνάδες… «Βρε, εγώ που προσπαθώ να έρθω σε επαφή με την Ε.Σ.Η.Ε.Α. για να πληρώνω περισσότερα από την τσέπη μου για το ταμείο σας απ' ότι πληρώνω τώρα στο Ι.Κ.Α.».
Όσοι ξέρουν από ασφαλιστικές εισφορές γνωρίζουν ότι ο Μάκης Τ. ψεύδεται καθώς αυτά που πληρώνει ο εργοδότης στο Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πληρώνει ένας εργοδότης στο Ι.Κ.Α.. Ο κ. Μάκης τότε συνέχισε απτόητος το κήρυγμα, καθώς κανείς εργαζόμενος δε βρήκε το κουράγιο να τον αντιμετωπίσει, να του πει ότι ψεύδεται (αν και όλοι ήθελαν) και στην τελική να τον στείλει από κει που ήρθε. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αμέσως μετά θα ακολουθούσε και η απόλυση, που συνοδεύει συνήθως τέτοιες συζητήσεις μεταξύ «ίσων». «Γιατί θέλετε να απεργήσετε;» αναρωτιόταν τότε ο φιλεύσπλαχνος κ. Μάκης. Και έδωσε την απάντηση μόνος του, ως σοφός παντογνώστης: «Γιατί σας έχουν βάλει στο τριπάκι οι συνδικαλιστές που δεν αναγνωρίζουν την δουλειά σας!».

Αυτά τα χαριτωμένα έλεγε τότε γιατί θεωρούσε παράλογο που οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση του αντιδρούσαν για τα 650 και τα 1.000 ευρώ που τους δίνει ως μισθό.

Αλήθεια, τρώγονται τόσα λεφτά;
 
Άλλο ένα εξαιρετικό περιστατικό, που με έχει σημαδέψει ως ακροάτρια της διαδικτυακής ραδιοφωνικής εκπομπής του, ήταν τα όσα άκουσα το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου 2010.

Τότε ο κ. Μάκης από την συχνότητα του ιντερνετικούτου ραδιοφώνου στη zougla.gr, έλεγε ότι και εκείνος μαζί με τους απεργούς είναι, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρονική του εφημερίδα κάνουν απεργία…

Συνέχισε να λέει και άλλεςπαρόμοιες ανοησίες ο «αριστερός» κ. Μάκης εκείνο το πρωινό της απεργίας… Τόνισε δε προκειμένου να πιάσουν το νόημα όλοι… ότι εκείνος εκτιμά πολύ αυτούς που βάζουν πλάτη στην επιχείρηση.
Όμως ο κ. Μάκης που κάνει την πάπια, τον χαζό και τον ανίδεο,εκεί που τον παίρνει, δεν λέει ποτέ στους ακροατές – τηλεθεατές – οπαδούς του… τι σόι εργοδότης είναι…Δεν λέει ποτέ ότι εξαναγκάζει εδώ και καιρό το σύνολο του προσωπικού του στη zougla.grνα δουλεύει και τζάμπα χωρίς να τους πληρώνει…Δεν λέει ποτέ ότι τους κλέβει τα ρεπό, δεν λέει ποτέ ότι απολύσει συντάκτες για σχόλια που βρίσκει στο facebook…Δεν λέει τίποτα για το πώς ταπεινώνει μέσω ύβρεων τους υπαλλήλους του…

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα για τα έργα και τις ημέρες του αδέκαστου κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Όμως είναι καλύτερα να σταματήσω εδώ. Τελειώνω λοιπόν λέγοντας ότι με την ηγεσία της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κυριολεκτικά πουλημένη στην εργοδοσία (ας μη φοβόμαστε τις λέξεις συνάδελφοι) επιτρέπουμε στα αφεντικά μας να είναι ασύδοτα και να πλουτίζουν σε βάρος μας.

Τι άλλο πρέπει να μας συμβεί για να πούμε ως εδώ;"

Πηγή: Μαχόμενη Δημοσιογραφία