Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Γαλέρες για μεγάλους, παγίδες για τα παιδιά

Καθεστώς «πολυεθνικής εταιρείας», από εκείνες του πιο χαμηλού κόστους, εγκαθίσταται στους παιδικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα. Το «μέλλον της χώρας», τα βρέφη και τα νήπια, χτίζουν τα θεμέλια της γνώσης και της κοινωνικότητας σε πολυκατοικίες, κτήρια χωρίς αυλές, αίθουσες χωρίς παράθυρα, με προσωπικό που όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά καλείται τώρα να εργαστεί καθημερινό οκτάωρο -πέρα από τα διεθνώς αποδεκτά όρια της εξόντωσης.

Τα παραπάνω απογοητευτικά στοιχεία παρουσίασε χθες η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ Ευαγγελία Καλαϊτζή, με αφορμή την απεργία που κρατά κλειστούς τους παιδικούς σταθμούς (μέχρι και αύριο Τετάρτη προς το παρόν).
Το παιδαγωγικό προσωπικό στους 2.400 δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς διαμαρτύρεται ενάντια στην πρόθεση του υπ. Εσωτερικών να εντάξει το συγκεκριμένο κλάδο του Δημοσίου σε εκείνους όπου το ωράριο αυξάνεται στις 40 ώρες εβδομαδιαίως.
Για άλλους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση αυτή σημαίνει μισή ώρα την ημέρα παραπάνω (εργάζονται τώρα 37,5 ώρες), αλλά για το παιδαγωγικό προσωπικό ίσχυε ωράριο 30 ωρών λόγω των ειδικών απαιτήσεων της εργασίας κοντά σε παιδιά. Από την αύξηση, εξάλλου, εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί σε πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια εκπαίδευση που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας.
Η κ. Καλαϊτζή μίλησε για τη σπουδαιότητα της προσχολικής αγωγής, καθώς στη διάρκειά της «δομείται το 50% της προσωπικότητας και το 33% της συνολικής νόησης» του αυριανού πολίτη. Ο παιδαγωγός «χρειάζεται να έχει διαρκή σωματική, ψυχική και πνευματική εγρήγορση», τόνισε: «Είναι αδιανόητο με την αύξηση που επιχειρείται όχι να εφαρμόσει προγράμματα πολυπολιτισμικής, κοινωνικής, κυκλοφοριακής αγωγής με προμαθηματικά, ασκήσεις προγραφής, προανάγνωσης, αλλά πλέον οι παιδαγωγοί δεν θα είναι σε θέση να διαφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών». Φαίνεται όμως ότι δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι που ωθούνται σε καθεστώς «γαλέρας», καθώς τα παιδιά γνωρίζουν το πρώτο «οργανωμένο σχολικό περιβάλλον» σε συνθήκες όπου:
- Το 68% των σταθμών έχουν ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ το 84% των τμημάτων (κάθε σταθμός μπορεί να έχει πολλά τμήματα) έχει υπεράριθμα παιδιά.
- Η αναλογία στα βρεφικά τμήματα (8 μηνών-2,5 ετών) θα έπρεπε να είναι ένας παιδαγωγός ανά τρία παιδιά και είναι ένας προς επτά.
- Η αναλογία στα νηπιακά (2,5-5 ετών) είναι ένας παιδαγωγός ανά 12 παιδιά και είναι ένας προς 30!
- Στο σύνολο των 9.000 παιδαγωγών, το 52% είναι συμβασιούχοι, ενώ ήταν 32% προ δεκαετίας. Με την απειλή του οκταώρου, οι συμβασιούχοι αναμένεται να αυξηθούν και να εναλλάσσονται κάθε χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου Ραγκούση. Τα σχολεία εξελίσσονται σε «κέντρα διερχομένων εργαζομένων» κόντρα στις παιδαγωγικές απαιτήσεις για σταθερότητα στα πρόσωπα...
Ακόμη πιο σκοτεινή είναι η εικόνα στην πλευρά των κτηριακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς:
- Το 72% δεν διαθέτει αύλειο χώρο.
- Στο 32% υπάρχουν αίθουσες χωρίς παράθυρα.
- Το 26% λειτουργεί μέσα σε πολυκατοικίες (το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο στα αστικά κέντρα).
«Αντιμετωπίζουμε γονείς σε απόγνωση, γονείς από όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση, γονείς που καλούνται να πληρώσουν τροφεία τη στιγμή που έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους». Αυτούς τους γονείς κάλεσε σε συμπαράσταση η πρόεδρος των βρεφονηπιαγωγών και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση με τον υπουργό Γ. Ραγκούση.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το ωράριο και οι διακοπές δεν είναι προνόμια που έδωσε το κράτος, αλλά απορρέουν από τις ανάγκες των παιδιών», τόνισε ο Θ. Μπαλασόπουλος. Υπάρχει μια τάση να ενταχθούν οι σταθμοί στις δομές κοινωνικής πρόνοιας, ενώ επιτελούν καθαρά παιδαγωγικό έργο, σημείωσαν αμφότεροι, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσουν την «παιδοφύλαξη» από το «παιδαγωγικό έργο». Διευκρίνισαν επίσης ότι οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν επί εννέα ώρες ημερησίως (7 π.μ.-4 μ.μ.), όσο δηλαδή και τα ολοήμερα νηπιαγωγεία.

http://www.enet.gr