Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Νέα δεδομένα στις πανελλαδικές εξετάσεις λίγο πριν την πρεμιέρα

Αντιμέτωποι με νέα δεδομένα θα βρεθούν φέτος οι περίπου 100.000 υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα κάνουν πρεμιέρα στις 12 Μαΐου. Κάποιες αλλαγές που έγιναν την περσινή χρονιά και κάποιες άλλες που έχουν εξαγγελθεί για την επόμενη χρονιά επηρεάζουν τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και μαζί την κίνηση των βάσεων εισαγωγής, σύμφωνα με « Τα Νέα».

Ο αριθμός των εισακτέων


Για πρώτη φορά ο αριθμός των εισακτέων, τον οποίο όλες τις προηγούμενες χρονιές ανακοίνωνε το υπουργείο Παιδείας τον Μάρτιο, φέτος αναμένεται να ανακοινωθεί εντός Μαΐου.


Φέτος αναμένεται να υπάρχουν µειώσεις, καθώς (εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή η τροποποίηση για τις µετεγγραφές) θα εµφανίζονται δύο αριθµοί εισακτέων ανά τµήµα, ένας γενικός για όλους τους υποψηφίους και ένας που θα αφορά αποκλειστικά τις ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων, θέσεις που µέχρι πέρσι καλύπτονταν µε τη νοµοθεσία των µετεγγραφών.


Η ρύθµιση αυτή είναι πιθανό να µειώσει τον γενικό αριθµό θέσεων εισακτέων ανά τµήµα, ενώ συνολικά (γενικός αριθµός θέσεων εισακτέων και αριθµός θέσεων εισακτέων ειδικών κατηγοριών) δεν θα φαίνεται µειωµένος.


Μείωση των υποψηφίων


Οι απόφοιτοι των λυκείων που δεν θέλουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα µπορούν να δώσουν µόνο ενδοσχολικές εξετάσεις και όχι Πανελλαδικές, προκειµένου να αποκτήσουν το απολυτήριό τους.


Οι µαθητές που θα επιλέξουν το ενδοσχολικό απολυτήριο έχουν τη δυνατότητα να συµµετέχουν κατά τα επόµενα έτη στα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα, αν αποφασίσουν να διεκδικήσουν θέση στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.


Είναι φανερό ότι µε βάση τη ρύθµιση αυτή θα µειωθεί ο αριθµός των φετινών υποψηφίων για τις Ανώτατες Σχολές.


Ειδική κατηγορία


Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, καταργούνται οι μετεγγραφές και θεσπίζεται ειδική κατηγορία εισαχθέντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Στην κατηγορία αυτή θα δίνονται εκ των προτέρων συγκεκριµένες θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι δικαιούχοι δεν θα έχουν εκ των υστέρων δυνατότητα µετεγγραφής σε άλλο Ίδρυµα, από εκείνο στο οποίο εισήχθησαν.


Για καθένα από τα τµήµατα ή τις σχολές του Μηχανογραφικού ∆ελτίου, θα υπάρχει προκαθορισµένος ειδικός αριθµός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων προερχόμενων από οικογένειες πολύτεκνες, τρίτεκνες κ.λπ.


Οι υποψήφιοι αυτοί θα κρίνονται αρχικά µε το σύνολο των υποψηφίων για κάθε τµήµα ή σχολή για το σύνολο των θέσεων εισαγωγής, µε τη γενική σειρά κατάταξης, βάσει της συνολικής βαθµολογίας τους και της σειράς προτίµησής τους στο Μηχανογραφικό ∆ελτίο τους.


Σε περίπτωση που δεν επιλεγούν από τη γενική σειρά σε κάποιο τµήµα, θα κρίνονται στη συνέχεια για το ίδιο τµήµα ή την ίδια σχολή µε τους συνυποψηφίους τους στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν, ή την οποία έχουν επιλέξει σε περίπτωση που ανήκουν σε περισσότερες από µία ειδικές κατηγορίες.


Καταργούνται οι μετεγγραφές


Η ρύθµιση αυτή που καταργεί τις µετεγγραφές αλλάζει το τοπίο για τις ειδικές οµάδες υποψηφίων.


Με τις πιο πρόχειρες εκτιµήσεις µόνο 40%-50% των υποψηφίων των ειδικών οµάδων που µετακινούνταν µέχρι πέρυσι σε σχολή του τόπου µόνιµης κατοικίας τους µέσω των µετεγγραφών θα µπορέσει φέτος να επιτύχει αυτό τον στόχο.


Βεβαίως, όσους από τις κατηγορίες των υποψηφίων δεν τους ενδιαφέρει κάποια συγκεκριµένη σχολή αλλά µόνο ο τόπος, δεν θα συναντήσουν ιδιαίτερο πρόβληµα.


Αυτό το θέµα επηρεάζει αυτούς οι οποίοι µε τις µετεγγραφές εισάγονταν σε µια συγκεκριµένη σχολή της περιφέρειας που είχε λιγότερα ή αρκετά λιγότερα µόρια από αντίστοιχη της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης και µέσω της µετεγγραφής µετακινούνταν εκεί όπου ήθελαν.


Οι υποψήφιοι του 10%


Από πέρσι για πρώτη φορά οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ηµερήσιου Γενικού Λυκείου που επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων, διατηρούν αυτό το δικαίωµα για µόνο δύο χρόνια µετά την τελευταία εξέτασή τους. Έτσι για φέτος έχουν δικαίωµα να καταθέσουν µηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων όσοι έχουν αποκτήσει βεβαίωση πρόσβασης το 2010 και το 2009.


Ωστόσο από του χρόνου καταργείται η δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήµια και ΤΕΙ αποφοίτων λυκείων προηγούµενων ετών µε την κατηγορία του 10%. Πρόκειται για το ποσοστό των θέσεων (περίπου 8.000 θέσεις) που διεκδικούσαν 10.000 έως 18.000 άτοµα ετησίως.


Έτσι, όσοι από τους φετινούς υποψήφιους θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ την επόµενη χρονιά θα ξαναδώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις στα µαθήµατα που απαιτούνται.

http://news.in.gr