Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Tέρατα και σημεία στη μόδα

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει την έκθεση ARRRGH! Τέρατα και σημεία στη μόδα, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2011, έως τις 31 Ιουλίου.

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά διεθνώς την επέκταση του φαινομένου των παράδοξων, αλλόκοτων και τερατόμορφων Χαρακτήρων στη μόδα και το ένδυμα.


Οι Χαρακτήρες αποτελούν φαντασιακές δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών, που προκύπτουν από τη μίξη της ανθρώπινης μορφής με ζωομορφικά, μυθικά και υπερφυσικά χαρακτηριστικά. Με αφορμή τη νέα αυτή τάση των σύγχρονων δημιουργών, ανερχόμενοι αλλά και ευρέως καταξιωμένοι σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνες επαναπροσδιορίζουν τη σχέση του σώματος και του ενδύματος, τις δυνατότητες της ανθρώπινης μορφής καθώς και τα όρια της αντίληψής μας για το τι είναι όμορφο και τι τερατόμορφο, αναμειγνύοντας νέους οπτικούς και ενδυματολογικούς κώδικες επικοινωνίας.


Στην έκθεση παρουσιάζονται δημιουργίες των Walter Van Beirendonck, Hideki Seo, Alexis Themistocleous, Dr NOKI’s NHS, Issey Miyake, Cassette Playa and Gary Card, Marcus Tomlinson, Bronwen Marshall, Charlie Le Mindu, Jean-Charles De Castelbajac, Bas Kosters, Maison Martin Margiela, Andrea Ayala Closa, Bernhard Willhelm, Mareunrol’s και Pyuupiru μεταξύ άλλων.


Το φαινόμενο των Χαρακτήρων στο ντιζάιν εμφανίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, ως εργαλείο προώθησης προϊόντων μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τη δεκαετία του '90 και με τη διάδοση του διαδικτύου –το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ο χώρος καταγωγής και δράσης των Χαρακτήρων–, η χρήση τους κατακλύζει τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή. Οι Χαρακτήρες εμφανίζονται σε διάφορους τομείς έκφρασης όπως είναι η τέχνη του δρόμου (street art) και τα παιχνίδια βίντεο, το graphic design, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων, τα παιχνίδια από βινύλιο (vinyl toys) και φυσικά η μόδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα καθιερωμένα πρότυπα αισθητικής.


Στο χώρο της σύγχρονης μόδας το ανθρώπινο σώμα μεταλλάσσεται και μεταμορφώνεται διαρκώς σε μια άγνωστη, αλλόκοτη και πολλές φορές τερατόμορφη φιγούρα. Οι σχεδιαστές και οι καλλιτέχνες πειραματίζονται, δίνουν μορφή σε υφάσματα, σχήματα και όγκους, και ντύνουν το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας υβριδικά πλάσματα με υπερφυσικές μορφές, έντονα χρώματα και αφηρημένα στοιχεία που εκπλήσσουν. Οι πειραματικές αυτές δημιουργίες λειτουργούν σαν παράλληλοι κόσμοι, προτείνοντας και αναδεικνύοντας διαφορετικές πραγματικότητες.


Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του 21ου αιώνα, η έννοια της «φυσικής ομορφιάς» αμφισβητείται, δεν υπάρχει: αυτό που θεωρείται ελκυστικό και επιθυμητό σε μια κουλτούρα μπορεί να είναι αποκρουστικό σε μια άλλη. Αν ανατρέξουμε στην ανθρώπινη ιστορία και σε διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και στις υποκουλτούρες των σύγχρονων κοινωνιών, είναι εκπληκτικό το πόσο ριζικά το σώμα επανεφευρίσκεται διαρκώς με εντελώς διαφορετικούς τρόπους, τρόπους που χαρακτηρίζονται από μια περίεργη, αφύσικη, εξωφρενική και διαρκώς απρόβλεπτη πρωτοτυπία. Εδώ η μόδα δε δηλώνει τόσο το ποιος είμαι ή τι εντύπωση δίνω με αυτά που φοράω, αλλά τι βιώνω, δηλαδή πώς αντιλαμβάνομαι το σώμα μου και την εμφάνισή μου.


Τι κρύβεται πίσω από ένα άτομο ή μια ταυτότητα; Τι συνιστά την ταυτότητα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινω¬νία, στην οποία θεωρούμε τους εαυτούς μας ταυτόχρονα πολίτες του κόσμου αλλά και μέλη μιας τοπικής κοινότητας; Πέρα από την καθημερινότητά μας έχουμε πλέον και εικονικές ψηφιακές ζωές στο διαδίκτυο. Ποιοι γινόμαστε όταν κοιτάζουμε μέσα μας και απελευθερώνουμε πλήρως τους φόβους και τις φαντασιώσεις μας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους σχεδιαστές, τους καλλιτέχνες και την ATOPOS CVC στην έκθεση ARRRGH! Τέρατα και σημεία στη μόδα. Για άλλη μια φορά, η φαντασίας μας ως θεατών πυροδοτείται και ανοίγονται διάπλατες πόρτες προς κόσμους αλλόκοτους, γεμάτους φόβους και πολύχρωμες φαντασιώσεις.


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα κυκλοφορήσει η έκδοση της ATOPOS cvc που πραγματεύεται την επέκταση του φαινομένου της μόδας στη μόδα: Not a Toy. Fashioning Radical Characters, σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη (Pictoplasma Publishing, Βερολίνο 2011), ενώ ειδικά για την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη η ATOPOS cvc ετοιμάζει την έκδοση: ARRRGH! Τέρατα και σημεία στη μόδα στα ελληνικά και αγγλικά.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διοργάνωση: ATOPOS Contemporary Visual Culture

με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη
Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Στάμος Φαφαλιός
Δανεισμός έργων: Ατελιέ συνεργαζόμενων σχεδιαστών & ATOPOS cvc, Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, Μουσείο Μπενάκη, Museum Boijmans Van Beuningen, Ρότερνταμ, MoMu, ModeMuseum Province of Antwerp, Αμβέρσα, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο, The Miyake Issey Foundation, Τόκυο.


Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου Τηλ. 210 3453111 
www.benaki.gr

Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα, Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή : 10.00-18.00 Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00

http://www.skai.gr