Φάρμακα σε υγιείς, συντάξεις σε νεκρούς, επίδομα σε εύπορους συνταξιούχους, είναι μερικές από τις χιλιάδες περιπτώσεις που αποκάλυψαν οι πρόσφατοι έλεγχοι στoυς οποίους συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά και ασφαλισμένοι.Λυμαίνονται τα Ταμεία και κοστίζουν στο σύστημα πάνω από 1,3 δισεκ. ευρώ τον χρόνο.
Το «ξεκαθάρισμα» θα επιτευχθεί με δύο μέτρα:
1. Την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στον ΟΑΕΕ, θα επεκταθεί στο ΙΚΑ μέσα στον Δεκέμβριο και το πρώτο δίμηνο του 2011 θα πάρει σειρά ο ΟΓΑ.
Ουσιαστικά, με τη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για τις συνταγές που εκτελεί ο κάθε γιατρός. Υπολογίζεται πως το όφελος για το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.
2. Τη δημιουργία ενιαίου κέντρου για τις συντάξεις. Στόχος είναι να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις καταβάλλονται συντάξεις σε νεκρούς, αν υπάρχουν διπλοσυνταξιούχοι που ξεπερνούν το πλαφόν, αλλά και το κατά πόσο συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα εισπράττουν παράνομα το ΕΚΑΣ.
Οι έλεγχοι σε αυτήν τη φάση αφορούν τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με τα τελικά αποτελέσματα να ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα περάσουν από «κόσκινο» όλες οι περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων, με τον έλεγχο να ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου.
Συνολικά, τα οφέλη του ασφαλιστικού συστήματος από τον έλεγχο όλων των συντάξεων θα είναι περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Και περικά παραδείγματα οπως:Γιατρός του Δημοσίου έγραφε φάρμακα για καρκινοπαθείς σε ασφαλισμένους που ήταν υγιέστατοι.
Γιατρός του ΙΚΑ συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Μάλιστα 20 γιατροί του Ταμείου, έχουν καταφέρει να συνταγογραφούν κατά μέσο όρο φάρμακα αξίας 170.000 ευρώ τον μήνα ο καθένας.
Για 22 ολόκληρα χρόνια -και συγκεκριμένα από το 1978 έως και το 2000- μια γυναίκα είχε? παραλείψει να δηλώσει τον θάνατο του συζύγου της και εισέπραττε στη θέση του τη σύνταξη. Το 2000 βγήκε και η ίδια στη σύνταξη, οπότε και δήλωσε τον θάνατο του συζύγου της για να πάρει και σύνταξη χηρείας. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη απεβίωσε στις αρχές του 2010.
Μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί 400 περιπτώσεις καταβολής σύνταξης σε νεκρούς. Οι έλεγχοι συνεχίζονται στους 9.000 συνταξιούχους, που εμφανίζονται να έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας τους.«Πρωταθλητές» στην εκτέλεση συνταγών από τα ασφαλιστικά ταμεία αναδεικνύονται συγκεκριμένοι φαρμακοποιοί. Στην υπόθεση εμπλέκονται και γιατροί των Ταμείων, οι οποίοι, όπως φαίνεται, έχουν αναπτύξει... στενή σχέση με τους φαρμακοποιούς.Από ελέγχους προέκυψε πως γιατρός του ΙΚΑ έγραφε συνταγές, οι οποίες... συμπτωματικά εκτελούνταν κατά 85% από συγκεκριμένο φαρμακείο!