Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Και οι Βρετανοί φοιτητές-ξανά-στους δρόμους

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών που διαδηλώνουν κατά της αύξησης στα δίδακτρά τους και των περικοπών στις δαπάνες για τα πανεπιστήμια συγκλόνισαν και πάλι το κεντρικό Λονδίνο ενώ... συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές βρετανικές πόλεις. Τουλάχιστον 59 άτομα συνελήφθησαν.  Πριν από δύο εβδομάδες, βίαια επεισόδια στη διάρκεια διαδηλώσεων φοιτητών, είχαν οδηγήσει σε τραυματισμούς, υλικές ζημιές και 68 συλλήψεις.

Σήμερα, όπως μεταδίδει το BBC, η αστυνομία επιχείρησε να απωθήσει τους χιλιάδες διαδηλωτές ενώ ένα όχημα της αστυνομίας έγινε στόχος επίθεσης.

Καταλήψεις αναφέρθηκαν στα εξής Πανεπιστήμια: Royal Holloway, Plymouth, Birmingham, London South Bank, UCL, Essex και UWE Bristol.

Διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, στο Μάντσεστερ, στο Λίβερπουλ, το Σέφιλντ, το Μπρίστολ, το Σαουθάμπτον, την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το Λιντς, το Νιουκασλ, το Κάρντιφ, τη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο. Αλλά και σε αρκετά σχολεία οι μαθητές δεν μπήκαν στις τάξεις. Σύμφωνα με τους φοιτητές, οι διαδηλώσεις και πολλές από τις άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την αύξηση στα δίδακτρα που, συμφωνα με την κυβέρνηση, θα φτάσουν ετησίως τις 9.000 στερλίνες, από 3.000 που είναι σήμερα, καθώς και για τις περικοπές στις δαπάνες για τα πανεπιστήμια. 

web only