Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Citibank: Κλείνει 31 καταστήματα

Στην άμεση διακοπή  της λειτουργίας 31 καταστημάτων της  στην Eλλάδα (από τα 72 που έχει συνολικά) προχωρά η Citibank, επικαλούμενη την οικονομική κρίση, τη μείωση της ζήτησης για δάνεια τα τελευταία δύο έτη και τις αλλαγές στη στρατηγική της μητρικής Citigroup.



Aυτό ανακοίνωσε χθες στους εργαζόμενους της Citibank Eλλάδος η διοίκηση της τράπεζας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι η διακοπή της λειτουργίας των 31 καταστημάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητρική ενδέχεται να ξεκινήσει διαδικασία εξεύρεσης αγοραστή για το υγιές κομμάτι των δραστηριοτήτων της ελληνικής θυγατρικής της.
Αναδιάρθρωση
H κίνηση της διακοπής λειτουργίας των 31 καταστημάτων εντάσσεται στην αναδιάρθρωση της στρατηγικής της τράπεζας όσον αφορά στην ελληνική αγορά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Tο πλάνο, όσον αφορά την Eλλάδα, περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τον περιορισμό των δραστηριοτήτων στη λιανική τραπεζική, με το βάρος να δίνεται πλέον στις πιστωτικές κάρτες και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Oι δύο τελευταίοι τομείς είναι από αυτούς όπου η Citibank Eλλάδος έχει καταφέρει να έχει σημαντική παρουσία στη χώρα μας.
Στο προσωπικό ανακοινώθηκε ακόμη ότι θα υπάρξει πρόγραμμα  εθελουσίας εξόδου με στόχο τη δραστική μείωση του προσωπικού της τράπεζας, που εντάσσεται και αυτή στην αναδιάρθρωση της στρατηγικής. 
ATEbank: Σε δύο εβδομάδες οι αποφάσεις
Σ ε δύο εβδομάδες  υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση  θα ανακοινώσει τις στρατηγικές  της επιλογές όσον αφορά τις συμμετοχές της στο χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με την εκτίμηση που εξέφρασε ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης  σχέσεων με επενδυτές της ATEbank, κ. Παναγιώτης Σκουλαρίκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με εγχώριους και διεθνείς αναλυτές, για τα αποτελέσματα της τράπεζας.
Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι έχει πλέον  απομακρυνθεί το σενάριο της συγχώνευσης  της ATEbank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ αναμένονται, όπως είπε, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το κατά πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει ένα άλλο, εναλλακτικό σενάριο συγχώνευσης κρατικών τραπεζών με την Αγροτική Τράπεζα.
Ο κ. Σκουλαρίκης τόνισε ότι εκτιμά ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την τράπεζα θα έχει ολοκληρωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2011. Ο ίδιος είπε ότι η διοίκηση της ΑΤΕbank έχει συμφωνήσει με το μεγαλύτερο μέτοχό του, το δημόσιο, να προχωρήσουν σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, κατά 200 μονάδες βάσης.

Ο ίδιος είπε κατά την τηλεδιάσκεψη, ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι  και οι ιδιώτες επενδυτές θα λάβουν μέρος στην Αύξηση Κεφαλαίου, ενώ  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν  εξευρεθεί εκ προοιμίου άλλοι  ιδιώτες επενδυτές που θα επενδύσουν στην ΑΤΕ, εφόσον υπάρξει αδιάθετο ποσοστό.
Παράλληλα, η διοίκηση της τράπεζας θα ανακοινώσει άμεσα  το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της ATEbank, δήλωσε στους αναλυτές ο κ. Σκουλαρίκης και τόνισε, ότι αλλάζει το μείγμα των χαρτοφυλακίων της η τράπεζα.
Ο κ. Σκουλαρίκης είπε ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να φύγει η τράπεζα από τους τομείς υψηλού κινδύνου και να στραφεί σε τομείς που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης στη μετά κρίση εποχή, αναφέροντας το παράδειγμα των έργων της πράσινης ανάπτυξης.
Ερωτηθείς για την  έκθεση της τράπεζας σε χορηγήσεις με κρατικές εγγυήσεις και ομόλογα  ελληνικού δημοσίου, ο κ. Σκουλαρίκης είπε ότι στο εννεάμηνο το σύνολο ήταν περίπου 9 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι όσον αφορά τα δάνεια, η τράπεζα πλέον, χορηγεί με κανονικό spread ακόμα και το δημόσιο τομέα. Ζημιές ύψους 117,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2010 η ATEBank, έναντι κερδών ύψους 82,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009, αυξάνοντας παράλληλα τις προβλέψεις της στα 287,2 εκατ. ευρώ ή κατά 19,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Tα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν σε 286,1 εκατ. ευρώ έναντι 208,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009, σημειώνοντας αύξηση 37,4% σε ετήσια βάση. Επισημαίνεται ότι το ύψος των οργανικών προ προβλέψεων κερδών του γ΄ τρίμηνου 2010 (105,8 εκατ. ευρώ) αποτελεί το υψηλότερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα του ομίλου την τελευταία πενταετία.< p>
Τα καθαρά έσοδα  από τόκους, το εννεάμηνο του 2010, ανήλθαν σε 613,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 12,4% έναντι του  εννεαμήνου 2009, ενώ βελτίωση κατά 6,4% σημειώθηκε και σε τριμηνιαία βάση. Η τράπεζα απώλεσε 2,1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι του περυσινού διαστήματος αλλά τα επίπεδα ρευστότητάς της παρέμεινα σε ικανοποιητικά επίπεδα, λέει η διοίκηση. 
Πηγή: Ημερησία