Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Βαθαίνει η κοινωνική κρίση στη Ρωσία

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (τέλη Νοέμβρη) της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ρωσική οικονομία, δεν υπήρξε ανάκαμψη για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το 2010. 

Αντιθέτως, κρίσιμες βιομηχανικές περιοχές στη Ρωσία εξακολουθούν να βρίσκονται σε βαθιά ύφεση, ενώ οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα έχουν εξωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.
Σύμφωνα με την έκθεση, γύρω στα 5 εκατομμύρια άνθρωποι ή 6,6% του πληθυσμού βρίσκονται σήμερα στην ανεργία. Το νούμερο αυτό υποδηλώνει κάμψη της ανεργίας που το 2009 ήταν στο 8,2%. Εντούτοις, δεν λογαριάζει πολλούς από τους μακροχρόνια ανέργους που έχουν τεθεί εκτός εργατικού δυναμικού.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ισχυρίζεται πως οι περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουν καταγράψει κάποια βελτίωση στην κατάσταση της αγοράς εργασίας και ότι το 62% εξακολουθεί να έχει υψηλότερη ανεργία από το 2008.
Σκληρότερα πληγείσες είναι οι μεγαλύτερες και πλουσιότερες περιοχές της Ρωσίας, αυτές που είναι περισσότερο στενά συνδεδεμένες με τις διεθνείς αγορές, όπως η Μόσχα κ.α.. Αρκετές από αυτές τις περιοχές είναι σε βαθιά ύφεση με ανεργία διπλάσια από τα προ κρίσης επίπεδα. Η "ανάκαμψη" στην οποία συχνά αναφέρεται κυβέρνηση και Τύπος περιορίζεται σε περιοχές με συγκριτικά μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, πάντως, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2011, ενώ ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε 8-9% ως το τέλος του έτους (σε βασικά είδη τροφίμων η αύξηση φέτος ανέρχεται σε 15-50%). 

enet.gr