Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Μεξικό: Ξεκινά σήμερα η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή

Ξεκινούν σήμερα στο Κανκούν του Μεξικού οι συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή τουλάχιστον 200 χωρών, με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έστω και σε ένα μικρό τμήμα των επίμαχων θεμάτων που διχάζουν πλούσιες και φτωχές χώρες. 
Στη διάσκεψη, όπου συμμετέχουν τουλάχιστον 200 χώρες, πρωταρχικός στόχος είναι να αποφασισθεί μία πιο αυστηρή συμφωνία σε σχέση με την περσινή στην Κοπεγχάγη για το κλίμα, η οποία να διαδεχθεί το "Πρωτόκολλο του Κιότο" που εκπνέει το 2010 για να ενισχυθεί η δράση κατά της υπερθέρμανσης. Ειδικότερα, τα θέματα που απασχολούν είναι η σωτηρία των τροπικών δασών και η προετοιμασία του πληθυσμού της γης για ένα πιο ζεστό πλανήτη, καθώς και τρόποι για να επιτευχθούν οι υφιστάμενοι στόχοι για την περικοπή των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ έχουν οδηγήσει σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλδερόν, "Το δίλημμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της φτώχειας, μεταξύ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένα πλαστό δίλημμα".
 
Πηγή: enet.gr