Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Φούντας

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός ηθοποιός, Γιώργος Φούντας. Ο γνωστός πρωταγωνιστής του ελληνικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια έπασχε από... τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1949 με το «Ρεαλιστικό θέατρο» στο Περοκέ. Έπαιξε στο «Νυφιάτικο Τραγούδι του Νότη Περγιάλη». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο Μουσούρη και το θίασο της Κατερίνας. Την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο την έκανε το 1951, με την ταινία «Νεκρή Πολιτεία» του Φρίξου Ηλιάδη. Έγινε γνωστός με τη «Μαγική Πόλη» του Νίκου Κούνδουρου, αλλά κυρίως με τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη όπου και είπε –ίσως- την πιο γνωστή ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου «Στέλλα φύγε κρατάω μαχαίρι». Καθώς μεταξύ άλλων ταινιών πρωταγωνίστησε επίσης και στην ταινία «Κόκκινα φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη.
Ο Γιώργος Φούντας βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στις ταινίες Πυρετός στην Άσφαλτο, Με τη Λάμψη στα Μάτια. Έπαιξε σε αρκετές από τις πρώτες τηλεοπτικές σειρές, όπως «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Γαλήνη», «Έξοδος κινδύνου». Η τελευταία τηλεοπτική σειρά στην οποία συμμετείχε ήταν η «Γόβα στιλέτο».
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 11 το πρωί στο Πρώτο Νεκροταφείο.