Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Συναγερμός στις ελληνικές φυλακές

Στα πλάισια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης επεσήμανε την ανάγκη αυξημένης ετοιμότητας την οποία πρέπει να βρίσκονται οι εισαγγελείς που είναι υπεύθυνοι για τις φυλακές.

Οι κρατούμενοι ξεκινούν από σήμερα κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με τη μορφή της αποχής από το συσσίτιο και την προοπτική κλιμάκωσής τους σε απεργία πείνας.
Από την πλευρά τους γίνεται λόγος για επανειλημμένα νομοθετικά μέτρα, που στην πράξη έμειναν ανεφάρμοστα από τη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα το τεράστιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού να παραμείνει, με περίπου 12.600 κρατούμενους (σε φυλακές χωρητικότητας 9.700 ατόμων) από τους οποίους οι 7.300 είναι αλλοδαποί, οι 5.100 Έλληνες, ενώ περίπου 180 αλλοδαποί προς απέλαση βρίσκονται εκεί προσωρινά.
Οι κρατούμενοι στα αιτήματά τους αναφέρονται στις κακές συνθήκες κράτησης, την έλλειψη περίθαλψης, τη μείωση των αδειών, ζητούν μείωση ποινών, εναλλακτικούς θεσμούς κράτησης, λύση στο πρόβλημα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που επιχειρούν να δημιουργήσουν εδώ και καιρό αναστάτωση στις φυλακές. Υπάρχει μάλιστα και σχετική αλληλογραφία, ενώ η κινητικότητα αυτή εκδηλώνεται την περίοδο όπου το υπουργείο καταβάλλει την πιο σκληρή προσπάθεια για να περάσει μέτρα φιλελευθεροποίησης των φυλακών. Στη Βουλή μάλιστα κατατέθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει την αποσυμφόρηση με την αποφυλάκιση περίπου 1.200, ενισχύει την κοινωφελή εργασία και άλλες εναλλακτικές μορφές. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου το κλίμα αυτό είναι αποτέλεσμα σύμπραξης μεταξύ ποινικών και πολιτικών κρατουμένων ως απάντηση στις κινητοποιήσεις.
Πηγή : ethnos.gr