Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Έρευνα: Τo facebook μας φέρνει πιο κοντα !!!

Σύμφωνα με νέα έρευνα,οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook δεν αποδυναμώνουν τους προσωπικούς δεσμούς, αλλά...
αντίθετα τους ενισχύουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες,
Η ταχεία εξάπλωση του Facebook, που μετρά περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις όσον αφορά στις αρνητικές του επιπτώσεις στις κοινωνικές σχέσεις. Ωστόσο οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα.
"Τα ευρήματά μας υπονοούν ότι το Facebook δεν παραγκωνίζει τις αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ φίλων, οικογένειας και συναδέλφων", δήλωσε ο Craig Watkins, επικεφαλής της έρευνας.
"Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι τα social media προσφέρουν ευκαιρίες για νέους τρόπους έκφρασης της φιλίας και της οικειότητας", πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι ερευνητές ρώτησαν 900 φοιτητές και απόφοιτους πως και με ποιους αλληλεπιδρούν στο Facebook. Περισσότεροι από το 60% των χρηστών απάντησαν ότι κύρια ασχολία τους αποτελεί η ανανέωση της "προσωπικής τους κατάστασης". Ακολούθησαν αυτοί που γράφουν σχόλια στο προφίλ τους και όσοι δημοσιεύουν μηνύματα και σχόλια στους φίλους τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι παρόλο που περίπου ο ίδιος αριθμός ανδρών και γυναικών χρησιμοποιούν το Facebook, το κάνουν με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα οι γυναίκες το χρησιμοποιούν περισσότερο για να κάνουν επαφές και είναι περισσότερο “στοργικές” ενώ οι άνδρες είναι περισσότερο “λειτουργικοί”, σύμφωνα με τον Watkins. Για παράδειγμα οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να αναρτήσουν φωτογραφίες από κοινωνικές συγκεντρώσεις με φίλους, ενώ οι άνδρες δημοσιεύουν συχνότερα φωτογραφίες από τα χόμπι του ή συνδέσμους σχετικούς με την πολιτική και την ποπ κουλτούρα.