Μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης υπεγράφη σήμερα μεταξύ
του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και...
του Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης «IST College» και του Πανεπιστημίου του Hertfordshire από τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλο, από τους εκπροσώπους του IST College, κυρία Δάφνη Φουντουκάκου και κ. Γ. Καστρινάκη, καθώς και τον Prof. Barry Hunt, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Hertfordshire.
του Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης «IST College» και του Πανεπιστημίου του Hertfordshire από τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλο, από τους εκπροσώπους του IST College, κυρία Δάφνη Φουντουκάκου και κ. Γ. Καστρινάκη, καθώς και τον Prof. Barry Hunt, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Hertfordshire.
Στόχος του μνημονίου είναι η συνεργασία με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα, αλλά και στη βελτίωση του κλίματος της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, στους εξής τομείς:
1. Επιμόρφωση: στον τομέα της Επιμόρφωσης, που αποτελεί βασικό άξονα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τα μέρη θα στις ελληνικές επιχειρήσεις πιστοποιημένα και μη προγράμματα σε διαφορετικές θεματικές ενότητες και με διαφορετική διάρκεια.
2. Διοργάνωση Ημερίδων/Συνεδρίων: τα μέρη θα συνεργαστούν αποτελεσματικά στη διοργάνωση ημερίδων/συνεδρίων που ως στόχο θα έχουν τη διάχυση της γνώσης στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
3. Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα: τα μέρη θα συνεργασθούν με σκοπό τη διαχείριση και υλοποίηση κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων. Η τεχνογνωσία των μερών εγγυάται την αποτελεσματικότητά τους στον τομέα αυτό.
4. Κοινές έρευνες για θέματα επιχειρηματικότητας που άπτονται των αρμοδιοτήτων/σκοπών και των δύο μερών: τα μέρη θα διενεργούν έρευνες κοινού ενδιαφέροντος και να προβάλλουν τα αποτελέσματά τους τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, μετά την υπογραφή του Μνημονίου δήλωσε ότι «το Ε.Β.Ε.Α. υποστηρίζει την ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος αυστηρός και δίκαιος μηχανισμός αξιολόγησης κρατικών και μη κρατικών πανεπιστημίων. Εξάλλου, η κοινωνία δημιουργεί συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση εκπαίδευσης, που δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί μόνο από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό, το Ε.ΒΕ.Α. έχει, ήδη, επισημάνει με υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό ότι, μεταξύ άλλων, απαιτείται:
- Η αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία και η ταυτόχρονη απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο, με στόχο την αισθητή βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
- Η εκπαίδευση για τη διάδοση του επιχειρηματικού πνεύματος και την καλλιέργεια μιας σύγχρονης επιχειρηματικής νοοτροπίας.
- Η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της χρηματοδότησης της έρευνας: Θεσμικό πλαίσιο για χορηγίες σε κρατικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, ενίσχυση των προσπαθειών κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων και εφευρέσεων.
- Η προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η δικτύωση των ελληνικών ΑΕΙ με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Επίσης, ο σχεδιασμός Προγραμμάτων Σπουδών στην Αγγλική γλώσσα και η «στόχευση» αγορών σε συγκεκριμένους τομείς γνώσης».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ