Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2011

Προσθήκη λεζάντας
Το μόνον βέβαιο με τις βραβεύσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που έγιναν το βράδυ της Τρίτης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (τις οποίες θα μεταδώσει σήμερα το βράδυ, στις 10, η ΕΤ 1) είναι ότι η απουσία-παρουσία του Θανάση Βέγγου και εκείνοι που έκαναν την απονομή είχαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι τα ίδια τα βραβεία, στα οποία ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη (που ήταν απών) υπήρξε θριαμβευτής κερδίζοντας επτά: ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, ήχου, σκηνογραφίας και (εξ ημισείας) μοντάζ.

Σε ό,τι αφορά τον Βέγγο κάπου το περίμενες. Παρότι η είδηση του θανάτου του είχε ανακοινωθεί ήδη από το πρωί, η Ακαδημία είχε φροντίσει να προετοιμάσει εγκαίρως ένα αφιέρωμα στον μεγάλο κωμικό. Το γεγονός ότι ο Θανάσης Βέγγος ήταν τιμώμενο πρόσωπο στην περσινή απονομή βοήθησε αρκετά, διότι το υλικό του εφετινού αφιερώματος, στο μεγαλύτερο μέρος του, είχε ληφθεί από την περσινή εκδήλωση. Αυτό είναι το πρώτο μπράβο για την Ακαδημία.


Το δεύτερο μπράβο πηγαίνει στην επιλογή των ανθρώπων που κλήθηκαν να απονείμουν τα βραβεία, οι οποίοι έκλεψαν κυριολεκτικά την παράσταση. Η Ακαδημία είχε κάνει θαυμάσιες επιλογές δημιουργώντας έτσι ένα πολύ έξυπνο σόου.

Ενας ηθοποιός του συλλόγου κωφών, ο
Απόστολος Γιαννόπουλος, επελέγη για να δώσει το βραβείο ήχου και να επισημάνει ότι οι κωφοί κάθε άλλο παρά στο περιθώριο νιώθουν. Αρκεί να τους θυμούνται με ελληνικούς υποτίτλους και στις ελληνικές ταινίες.

Μια γιαπωνέζα που ζει στην Ελλάδα και λέγεται
Χριστίνα Τσούμου έδωσε το βραβείο ντοκιμαντέρ («Τα παιδία δεν παίζει») ως φόρο τιμής στο δράμα που ζει αυτή την εποχή η Ιαπωνία.

Μια εξαγωγέας, η
Χριστίνα Σακελλαρίου, έδωσε στον Αργύρη Ξάφη το βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου. 
Ενας ψυχίατρος, ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, έδωσε το βραβείο Σεναρίου λέγοντας ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, όλοι όσοι ασχολούνται με τον κινηματογράφο καλό θα ήταν να περάσουν από το γραφείο του.

Μια ταμίας, η κυρία
Σουλτάνα, και ένας μηχανικός προβολής, ο κ. Λάζαρος, αφανείς ήρωες του κινηματογράφου έδωσαν το βραβείο Σκηνοθεσίας.

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας το έδωσαν οι γονείς ενός σκηνοθέτη, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ποιού σκηνοθέτη γονείς ήταν.


Ο αλβανός δημοσιογράφος
Γκάζι Καπλάνι έδωσε το βραβείο Μοντάζ (το οποίο μοιράστηκαν οι τρεις υποψήφιες ταινίες, «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα», «Μαχαιροβγάλτης» και «Χώρα προέλευσης») και ο καρδιολόγος - μουσικός Θανάσης Δρίτσας έδωσε το βραβείο Μουσικής στους Drog_A_Tec για τη «Χώρα προέλευσης» (ένας από το γκρουπ εμφανίστηκε με μάσκα που θύμιζε Οσάμα Μπιν Λάντεν).

Η κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος
Μαρία Κατσουνάκη έδωσε το βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου (Δημήτρης Ημελλος - «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα») και έκανε το ωραιότερο σχόλιο της βραδιάς για τον Θανάση Βέγγο: «Είχε την ταπεινότητα και τη σεμνότητα που δεν έχει κανένας πολιτικός σήμερα».

Ο ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός
Κωνσταντίνος Τζούμας έδωσε το βραβείο Κοστουμιών («Ταξίδι στη Μυτιλήνη») επειδή, όπως ακούστηκε, είναι ο μοναδικός έλληνας που εξακολουθεί να ράβει τα ρούχα του σε ράφτη.

Και σε μια στιγμή τρελής αποθέωσης η
Ζωζώ Σαπουντζάκη, ντυμένη σαν λεμόνι, έδωσε το βραβείο Μακιγιάζ («Χώρα προέλευσης).

Ως σόου, η δεύτερη τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είχε τουλάχιστον πλάκα και η χημεία των οικοδεσποτών της βραδιάς,
Βασίλη Χαραλαμπόπουλου και Χρήστου Λούλη, συνέβαλε τα μέγιστα.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί θριαμβευτής της βραδιάς να ήταν ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, έλα όμως που το
«Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη τον «νίκησε» στην κατηγορία «Πρόταση της Ακαδημίας για τα Οσκαρ».

Αυτό πάλι πώς εξηγείται; Εμένα μου κάνει κάτι ανάμεσα στο σχιζοφρενικό και στο κομπλεξικό. Διότι αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο «Μαχαιροβγάλτης» μπορεί μεν να θεωρηθεί από την Ακαδημία καλύτερη ταινία για την Ελλάδα, όχι όμως και για την αντιπροσώπευση της Ελλάδας στα Οσκαρ.


Γιατί αλήθεια; Μάλλον επειδή το «Attenberg» είναι ήδη γνωστό από το περσινό φεστιβάλ Βενετίας, όπου βραβεύτηκε για την ερμηνεία της Αριάν Λαμπέντ από τον Κουέντιν Ταραντίνο.

Αναλυτικά τα βραβεία της 2ης απονομής
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: «Μαχαιροβγάλτης», παραγωγός Πάνος Παπαχατζής.

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης: «Τα Παιδία Παίζει», παραγωγοί Ρέα Αποστολίδου και Γιούρι Αβέρωφ.
Βραβείο Σκηνοθεσίας: «Μαχαιροβγάλτης», Γιάννης Οικονομίδης.
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Σύλλας Τζουμέρκας, «Χώρα Προέλευσης».
Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου: Αργύρης Ξάφης, «Απ’ τα Κόκαλα Βγαλμένα».
Βραβείο Σεναρίου: «Μαχαιροβγάλτης», Γιάννης Οικονομίδης και Δώρης Αυγερινόπουλος.
Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου: Ariane Labed, «Attenberg».
Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου: Δημήτρης Hμελλος, «Απ’τα Κόκαλα Βγαλμένα».
Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου: Ιωάννα Τσιριγκούλη, «Χώρα Προέλευσης».
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: Γιώργος Ζώης, «Casus Belli».
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: Drog_A_Tek, «Χώρα Προέλευσης».
Βραβείο Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης, «Μαχαιροβγάλτης».
Βραβείο Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου, για την ταινία «Απ’ τα Κόκαλα Βγαλμένα», Γιάννης Χαλκιαδάκης για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» και ο Πάνος Βουτσαράς για την ταινία «Χώρα Προέλευσης».
Βραβείο Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, «Χώρα Προέλευσης».
Βραβείο Ηχου: Ντίνος Κίττου και Κώστας Φυλακτίδης, «Μαχαιροβγάλτης».
Βραβείο Ενδυματολογίας: Γιώργος Γεωργίου, «Ταξίδι στη Μυτιλήνη».
Το Βραβείο Σκηνογραφίας: Ιουλία Σταυρίδου, «Μαχαιροβγάλτης».
Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας πήραν: ο Νίκος Μούτσελος για την ταινία «Η Υπογραφή» και ο Ντίνος Θεοδοσίου για την ταινία «Τα Σκυλιά».

http://www.tovima.gr