Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ταινίες που «ανατρέπουν προκαταλήψεις»

Μια γνωριμία με τα άτομα με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα προσφέρει το αφιέρωμα «Ετσι είμαι-Ανατρέποντας προκαταλήψεις», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα και διοργανώνεται έναν μήνα πριν από την έναρξη των Special Olympics Athens 2011, από τις 12 έως τις 19 Μαΐου στον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Οι ταινίες του αφιερώματος αποστασιοποιούνται από τα συνήθη?«κλινικής» φύσης? ντοκιμαντέρ με ανάλογη θεματολογία και ρίχνουν φως στην προσωπικότητα και την καθημερινότητά τους και των κοντινών τους ανθρώπων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ντοκιμαντέρ «Οι Νευροτυπικοί» του Ανταμ Λάρσεν, μια απρόσμενα χιουμοριστική, εκ των έσω ματιά στον αυτισμό, αλλά και η ταινία «Τ' όνομά της είναι Σαμπίν», σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Σαντρίν Μπονέρ, που συνιστά ένα προσωπικό δοκίμιο-μαρτυρία, αλλά και μια καταγγελία για την έλλειψη συνεπούς και κατάλληλης περίθαλψης των ατόμων με διανοητικά προβλήματα.
 
Τέσσερις ελληνικές ταινίες εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του αφιερώματος. Στην ταινία «Πριγκίπισσα Χριστίνη» της Ι. Ζαχμανίδη, με ηρωίδα μία κοπέλα με σύνδρομο Down, εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με την ένταξη των νοητικά υστερούντων ατόμων στη λεγόμενη «κεντρική ζωή», ενώ στο ντοκιμαντέρ «Παράσταση» του Ν. Αλευρά, ο δημιουργός κινηματογραφεί τη θεατρική παράσταση των παιδιών του Ειδικού Σχολείου Νέας Πεντέλης. 
Οι σκηνοθέτες Β. Κοντάκος και Γ. Μισουρίδης στην ταινία «Μαθήματα-Παθήματα: Τι θα γίνει ο Δημήτρης;», θέτουν σοβαρούς προβληματισμούς για την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με νοητική στέρηση, ενώ τέλος στην ταινία «Η φάκα» της Μ. Δανέζη, η σκηνοθέτιδα καταπιάνεται με το θέμα της αποκατάστασης αναπήρων και όχι μόνο. Να σημειωθεί ότι για τις προβολές η γενική είσοδος είναι 3 ευρώ, ενώ για τα άτομα με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα η είσοδος είναι δωρεάν.

http://www.ethnos.gr