Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το χρονικό του επεισοδίου Βόρειας και Νότιας Κορέας

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούσε συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της δυτικής ακτής όταν η Βόρεια Κορέα αρχίσει να βάλλει με δεκάδες οβίδες...όμως επισήμανε πως τα νοτιοκορεατικά πυρά κατά τα γυμνάσια δεν ήταν προς την κατεύθυνση του βορρά.
«Πραγματοποιούσαμε συνήθεις στρατιωτικές ασκήσεις και οι δοκιμαστικές βολές μας στόχευαν προς δυσμάς, όχι προς βορράν», δήλωσε Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Σεούλ άρχισε πρώτη να βάλλει, αναγκάζοντάς την να αναλάβει άμεση στρατιωτική δράση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το νησί βρίσκεται δυτικά της κορεατικής χερσονήσου στην Κίτρινη Θάλασσα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι 60 έως 70 σπίτια του νοτιοκορεατικού νησιού βρίσκονται στις φλόγες. Οι κάτοικοι του νησιού μεταφέρθηκαν σε υπόγεια καταφύγια.
Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόσγουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.
Σύμφωνα με τον Κιμ Χι-γιουνγκ, εκπρόσωπο του προεδρικού γραφείου της Νότιας Κορέας, διερευνάται πιθανή σύνδεση μεταξύ του βομβαρδισμού και ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση κοντά στα δυτικά θαλάσσια σύνορα, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα.
Επίσης, το περιστατικό λαμβάνει χώρα μόλις ένα μήνα μετά την απόδοση σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών θέσεων στον Κιμ Γιονγκ-ουν, γιο του Βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ-ιλ, κάτι που «έδωσε τροφή» στις θεωρίες περί διαδοχής.
Προσπαθεί να προλάβει την κλιμάκωση ο πρόεδρος της Ν. Κορέας
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ Μπακ δήλωσε ότι προσπαθεί να εμποδίσει την κλιμάκωση της ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα σε μεγαλύτερης κλίμακας σύρραξη, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Το τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι η Σεούλ προειδοποίησε για ισχυρότερη απάντηση, εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις.
«Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε προκλητικά πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά», δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στα πολεμικά του αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί.
Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού Γεοπγιεόνγκ, πενήντα περίπου οβίδες έπεσαν στο νησί. «Μάς έδωσαν εντολή με τηλεβόες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας», είπε οι Λι Γιόνγκ-Σικ, κάτοικος του νησιού που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, μία ζώνη την οποία διεκδικούν και τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, όπου κατά το παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά.
Δυσάρεστο επεισόδιο, λένε ΗΠΑ - Κίνα
Η Κίνα συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι ο σημερινός βομβαρδισμός ενός νοτιοκορεάτικου νησιού από τη Βόρεια Κορέα ήταν ένα δυσάρεστο επεισόδιο και ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόσγουορθ.
«Και οι δύο συμφωνούμε ότι τέτοιου είδους συρράξεις είναι κάτι που δεν είναι επιθυμητό και εξέφρασα την επιθυμία μου όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πιστεύω ότι συμφωνούμε και σε αυτό», δήλωσε ο Μπόσγουορθ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα.
Πάντως η Κίνα εξέφρασε απλώς την «ανησυχία» της και απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση της Βόρειας Κορέας.
Εξάλλου και υψηλόβαθμος ιάπωνας αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός ήταν «ασυγχώρητος».
Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσίτο Σενγκόκου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από το Τόκιο ότι η Ιαπωνία «καταδικάζει έντονα» την επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον του νοτιοκορεάτικου νησιού.
Δύο νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τις βορειοκορεατικές οβίδες που έπεσαν στο νησί Γεονπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, το οποίο βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου, στην Κίτρινη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο νοτιοκορεατικός στρατός σε μία επίθεση την οποία καταδίκασαν η Σεούλ, η Ουάσινγκτον και οι περισσότερες μεγάλες δυνάμεις.
Ο αμερικανός απεσταλμένος πραγματοποιεί μία περιοδεία με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών των Έξι (Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ρωσία και Νότια Κορέα) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, τις οποίες έχει παγώσει η Πιονγιάνγκ από τον Απρίλιο του 2009.
«Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε και να μελετάμε αυτό το θέμα, δηλαδή το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου (της Βόρειας Κορέας)», επεσήμανε ο Μπόσγουορθ. Οι Κινέζοι «είναι πεπεισμένοι ότι η πολύπλευρη προσέγγιση είναι ο μοναδικός τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο αμερικανός.
Λίγο νωρίτερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «επιτακτική» την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Ευρωπαϊκές «ανησυχίες»
Στο μεταξύ, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον ανακοίνωσε πως η ΕΕ «καταδικάζει σθεναρά» την επίθεση της Βόρειας Κορέας, η οποία βομβάρδισε σήμερα ένα νοτιοκορεατικό νησί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν 18.
«Ανησυχώ βαθιά για τα σημερινά γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο που προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Νοτιοκορεατών στρατιωτικών και αμάχων» και «καταδικάζω σθεναρά αυτή την επίθεση της Βόρειας Κορέας», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά της εξελίξεις», πρόσθεσε η Άστον πριν υπογραμμίσει ότι «η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο παραμένουν ουσιώδεις για την περιοχή και τον κόσμο».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες στην κορεατική χερσόνησο και επισήμανε πως η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή αποτελεί έναν «τεράστιο κίνδυνο».
«Είναι απαραίτητο να σταματήσουν αμέσως όλες οι επιθέσεις. Υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί. Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται», τόνισε ο Λαβρόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Μινσκ της Λευκορωσίας.
Προηγουμένως, ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε σήμερα πως η επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον νοτιοκορεατικού νησιού ήταν απαράδεκτη και κάλεσε τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση.
«Πιστεύουμε πως η χρήση βίας στην κορεατική χερσόνησο και γενικότερα στις διεθνείς σχέσεις, είναι μια απολύτως απαράδεκτη οδός», επισήμανε ο αξιωματούχος αυτός στους δημοσιογράφους, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
«Θεωρούμε ότι κάθε διαμάχη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας πρέπει να διευθετηθεί αποκλειστικά με διπλωματικά μέσα. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι μην εξελιχθεί η κατάσταση σε στρατιωτική σύγκρουση», πρόσθεσε.
Τη μεγάλη του ανησυχία για τη «νέα βορειοκορεατική πρόκληση», εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβέλε, τονίζοντας πως θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.
«Ελπίζω πως και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρετίζω τις προσπάθειες του Νοτιοκορεάτη προέδρου και αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης», υπογράμμισε, ενώ τη βορειοκορεατική επίθεση καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ,BBC