Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας

Επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οργανώνεται σχετικά με το βομβαρδισμό σήμερα από τη Βόρεια Κορέα ενός νησιού της Νότιας Κορέας,όπως έγινε γνωστό από γαλλική διπλωματική πηγή.
"Διοργανώνεται επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου. Η Γαλλία υποστηρίζει πολύ την πραγματοποίησή της», δήλωσε η πηγή. Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ «καταδίκασε σθεναρά» το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ατλαντικής συμμαχίας.
"Η συμμαχία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις της κατάστασης με βαθιά ανησυχία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Γαλλία κάλεσε τη Βόρεια Κορέα «να σταματήσει τις προκλήσεις» και «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» το βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί.
Οι περισσότερες από τις μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Κίνα, καταδίκασαν ή εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά το βομβαρδισμό σήμερα από το βορειοκορεατικό στρατό του νοτιοκορεατικού νησιού Γεονπγεόνγκ.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 200 οβίδες εναντίον νησιού της Νότιας Κορέας, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά. Δύο Νοτιοκορεάτες στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού στο νησί Γεοπγεόνγκ της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KBS και το πρακτορείο Yonhap, ενώ υπάρχουν και 18 τραυματίες, τρεις εκ των οποίων είναι σοβαρά.

Πηγή: Καθημερινή