Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

«Πείτε την αλήθεια στον απογραφέα»

Μόλις 25 λεπτά της ώρας από τον χρόνο μας, αρκούν για να φωτίσουν χρήσιμα στοιχεία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, να σκιαγραφήσουν το σημερινό προφίλ των Ελλήνων, τον δείκτη γήρανσης του πληθυσμού, το επίπεδο διαβίωσης, εκπαίδευσης, να καταγράψουν ανέργους, αστέγους από τα κέντρα σίτισης, αλλοδαπούς, πόσα αυτοκίνητα διαθέτει κάθε οικογένεια, αλλά και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των πολιτών. Aπό μεθαύριο Τρίτη και έως τις 24 Μαΐου, 68.000 απογραφείς της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα ξεχυθούν στους δρόμους και θα επισκεφθούν, τις πρωινές και απογευματινές ώρες, όλα τα νοικοκυριά, προκειμένου να συγκεντρώσουν στατιστικά στοιχεία με όλα τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας των κατοίκων. Σε κάθε νοικοκυριό καταγράφονται όλα τα άτομα που συνήθως διαμένουν, δηλ. θα πρέπει να δηλωθούν και τα άτομα που απουσιάζουν προσωρινά (στρατιώτες, φοιτητές, ναυτικοί, εργαζόμενοι προσωρινά στο εξωτερικό, άτομα που νοσηλεύονται σε κλινικές και άλλοι). Χαρακτηριστικό: στα μέλη του νοικοκυριού θα συμπεριληφθούν επίσης και οι οικιακές βοηθοί που μένουν στο σπίτι. Δεν καταγράφονται στα μέλη του νοικοκυριού όσα άτομα φιλοξενούνται προσωρινά, δηλαδή άτομα που μένουν συνήθως αλλού, όπως π.χ. συγγενείς και φίλοι που διαμένουν μικρό διάστημα στο σπίτι άλλων ατόμων. Στην απογραφή καταγράφονται και οι ξένοι υπήκοοι που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη χώρα μας, δηλαδή μένουν ή σκοπεύουν να μείνουν για περισσότερο από ένα χρόνο. Στους αλλοδαπούς περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι πρεσβειών, φοιτητές, κ.ά.
Σκοπός της γενικής απογραφής, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι να συγκεντρωθούν δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους, τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου.
«Απογραφόμαστε εκεί όπου μένουμε» λοιπόν, χωρίς όμως, να είναι απαραίτητο να παραμείνει οποιοσδήποτε στο σπίτι όλες τις ημέρες απογραφής. Eάν απουσιάζουμε, οι απογραφείς θα αφήσουν σχετική ειδοποίηση, στην οποία θα προκαθορίζεται μέρα και ώρα του επόμενου ραντεβού.
Η απογραφή, ωστόσο, είναι υποχρεωτική για όλους, και προβλέπονται υψηλά πρόστιμα για όσους δεν απογραφούν. «Τσουχτερά» θα είναι και τα πρόστιμα για όσους απογραφείς παραβιάσουν την εμπιστευτικότητα (το απόρρητο) των πληροφοριών που συλλέγουν από τους πολίτες κατά τη μίνι συνέντευξή τους. Οι χρηματικές κυρώσεις ξεκινούν από 10.000 και φθάνουν ακόμη και 200.000 ευρώ! Ο κ. Γεωργίου διαβεβαιώνει, πάντως, ότι όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, θα τηρηθούν εμπιστευτικά και ουδείς έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, ούτε θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς εκτός από καθαρά στατιστικούς, σε ομαδοποιημένη μορφή και πίνακες.
Οι απογραφείς θα φορούν κονκάρδα με το ειδικό σήμα της Αρχής και το όνομά τους, καθώς και το όνομα και το τηλέφωνο του επόπτη τους.
Στη γενική απογραφή για πρώτη φορά θα καταγραφούν οι μετανάστες, αλλά και όσοι διαμένουν σε χώρους υποδοχής αστέγων. Για την απογραφή τους δεν θα απαιτηθεί κανένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει τη νόμιμη παρουσία τους στη χώρα.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για τον σκοπό αυτό, θα αξιοποιήσει συνοδούς που κατάγονται από τις χώρες προέλευσης των αλλοδαπών και διερμηνείς που θα βοηθήσουν στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων (είναι ήδη μεταφρασμένα σε επτά γλώσσες).

http://news.kathimerini.gr