Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Φαβορί η Λαγκάρντ για το ΔΝΤ

Γυναίκα και Γαλλίδα. Και φίλη του Στρος Καν. Η εντυπωσιακή Κριστίν Λαγκάρντ, η κομψότατη υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Παρισιού, χαρακτηρίζεται «φαβορί» από τον οικονομικό Τύπο και τους αναλυτές. Ισως βοηθήσει, πέραν των άλλων, στον μετριασμό του σοκ των Γάλλων, από την υπόθεση Στρος Καν.

Εγκυρες εφημερίδες και ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως οι New York Times και το Bloomberg, χαρακτηρίζουν την Λαγκάρντ, «το φαβορί που ξεχωρίζει».
Ο ευθύς λόγος της Λαγκάρντ με την εντυπωσιακή παρουσία και την αδυναμία στις Chanel ζακέτες, έχει συμβάλλει στην φήμη της ως μιας εκ των σημαντικότερων Ευρωπαίων πρεσβευτών στον κόσμο της διεθνούς Οικονομίας, αναφέρουν οι New York Times.
Η 55χρονη Λαγκάρντ έχει λοιπόν πολλές ελπίδες να διατηρήσει την παράδοση που θέλει Ευρωπαίο στο «τιμόνι» του ΔΝΤ από το 1946, αλλά ταυτόχρονα να σπάσει και την παράδοση του ανδροκρατούμενου «θώκου».
Συντομότερα από όσο αναμενόταν μάλλον θα μάθουμε το νέο «αφεντικό», καθώς η σημερινή παραίτηση του Στρος Καν, θα επιταχύνει τις διαδικασίες.
«Ροκ σταρ»...
Ενα ακόμη από τα σημαντικά στοιχεία που διαθέτει η Λαγκάρντ, είναι πέραν των ικανοτήτων, της ισχυρής της προσωπικότητας και του δομημένου λόγου και σκέψης, το ίδιο της το φύλο..., δηλώνει ο Κένεθ Ρογκόφ, ΄καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.
«Αυτό που συνέβη με τον Στρος Καν υπογραμμίζει πόσο σημαντικό θα ήταν να αναλάβει μια γυναίκα το ρόλο αυτό», δηλώνει ο Ρογκόφ, προσθέτοντας ωστόσο, πως το φύλο της Λαγκάρντ, είναι μόνο ένα κομμάτι της γοητείας που ασκεί.
«Είναι τρομερά εντυπωσιακή, πολιτικά οδυδερκής και ισχυρή προσωπικότητα», προσθέτει. «Στις οικονομικές συναντήσεις σε όλο τον κόσμο, πρακτικά της φέρονται σαν ... ροκ σταρ».
«Εναλλακτικός υποψήφιος»
Καθώς οι Ευρωπαίοι δίνουν «μάχη ζωής» να κρατήσουν το αξίωμα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ στα χέρια ενός «δικού τους», με βασικό επιχείρημα τα τρέχοντα προβλήμα της ευρωζώνης, ισχυρότερος αντίπαλος της Λαγκάρντ, μοιάζει να είναι ένας ακόμη «εναλλακτικός υποψήφιος»...
Υπάρχει - λένε οι αναλυτές - απόλυτη συναίσθηση ότι η ανάδειξη ενός ακόμη, μεσήλικα, ασπρομάλλη Ευρωπαίου, δεν θα έχει πολλές ελπίδες αυτή τη φορά.
Ετσι, στη χορεία των «εναλλακτικών υποψηφίων», περιλαμβάνεται ο Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας ο οποίος έχει στα «υπέρ» του την αναγέννηση της τουρκικής οικονομίας μετά την καταστροφική οικονομική κρίση του 2001, με την εξασφάλιση δανείου από το ΔΝΤ...
Η Λαγκάρντ, πάντως, αρνείται να σχολιάσει τις φήμες, γνωρίζοντας πως ό,τι κι αν πει, το μόνο που θα κάνει, θα είναι να μειώσει τις πιθανότητές της. Ετσι, περιμένει να δει... Εχει βέβαιη την εκτίμηση που τρέφουν τόσο η Wall Street όσο και το Βερολίνο, στο πρόσωπό της, κάτι που είναι σημαντικότατο όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.
Αγέρωχη, κομψή αλλά τα λόγια της δεν τα μασάει
Πρόσφατα ο Guardian κατέταξε τη γαλλίδα πολιτικό, 7η στην κατάταξη των 100 πιο ισχυρών γυναικών του πλανήτη.
«Και ως έφηβη ακόμη, η 55χρονη σήμερα Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν μία ανταγωνιστική και γεμάτη επιτεύγματα κοπέλα, όπως για παράδειγμα όταν κέρδισε μία θέση στη ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης της χώρας της.
Η πορεία της στα σπορ τελικά προοικονομούσε προεξοφλούσε, και το τρόπο που πορεύτηκε αργότερα στην επαγγελματική της καριέρα: Κομψή, αγέρωχη με δυσανεξία στις συγκρούσεις και παροιμιώδη εγκράτεια.
Εφτασε την κορυφή της παγκοσμίου φήμης δικηγορικής εταιρίας Baker & McKenzie, εωσότου το 2005 ανέλαβε υπουργός εμπορίου στη γαλλική κυβέρνηση. Υπό την εποπτεία της, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Το 2007 ήταν γη πρώτη γυναίκα - υπουργός οικονομικών σε μία από τις χώρες του G8.
Κομψή ναι, στυλάτη πολύ, αλλά τα λόγια της δεν τα μασάει: Ετσι, το 2008 δεν δίστασε πεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση προκλήθηκε εν μέρει από την γεμάτη τεστοστερόνη, ανδροκρατούμενη αγορά τραπεζικών στελχών...

http://www.ethnos.gr