Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Στον Φίλιπ Ροθ το διεθνές βραβείο Μπούκερ του 2011

Ο 78χρονος Αμερικανός συγγραφέας του βιβλίου «Το Ανθρώπινο Στίγμα», Φίλιπ Ροθ, θα τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Μπούκερ του 2011. Η διάκριση του μεγαλύτερου εν ζωή Αμερικανού πεζογράφου «για τα επιτεύγματα του στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή», ανακοινώθηκε χθες στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ συγγραφέων στο Σίδνεϊ. 
Ο ίδιος ο Φίλιπ Ροθ δήλωσε "τρομερά κολακευμένος, είναι μια μεγάλη τιμή και είμαι κολακευμένος να τη λάβω" όταν το έμαθε.
Γεννημένος στο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ ο Φίλιπ Ροθ αιφνιδίασε τη διεθνή λογοτεχνική σκηνή με το ανατρεπιτικό για την εποχή "Σύνδρομο του Πόρτνοϊ" το 1969, που κέρδισε την παγκόσμια προσοχή και με την ιδιαίτερα γλαφυρή απεικόνιση σεξουαλικών σκηνών. Το περιοδικό Time το συμπεριέλαβε σε λίστα με τα καλύτερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα.
Ακολούθησαν "πενήντα χρόνια στα οποία τα βιβλία του Ροθ έχουν διεγείρει, προκαλέσει και ψυχαγωγήσει ένα τεράστιο κοινό που συνεχώς αυξάνεται", όπως δήλωσε  πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Ρικ Γκεκόσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι "η καριέρα του είναι αξιοσημείωτη επειδή ξεκίνησε σε ένα υψηλό ποιοτικά επίπεδο και εξακολουθεί να βελτιώνεται. Στα πενήντα και στα εξήντα του χρόνια, σε ηλικία δηλαδή που το έργο των συγγραφέων συνήθως ατονεί, εκείνος έγραψε μια σειρά μυθιστορημάτων υψηλότατου επιπέδου και μακρόπνοης ποιότητας. Το πιο πρόσφατο από αυτά το «Nemesis» (προσεχώς στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Πόλις) ένα ζωντανό, αξέχαστο, γεμάτο ψυχή βιβλίο όπως και τα υπόλοιπα που έχει γράψει".
Το διασημότερο ίσως από τα έργα του, "Το Ανθρώπινο Στίγμα" του 2000, μεταφέρθηκε το 2003 στην μεγάλη οθόνη με τη Νικόλ Κίντμαν και τον Σερ  Άντονι Χόπκινς στο καστ.
Το βραβείο Μπούκερ, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια και συνοδεύεται από 60.000 λίρες, θα απονεμηθεί φέτος σε ειδικό δείπνο στο Λονδίνο στις 28 Ιουνίου, αν και ο Ροθ δια εκπροσώπου του δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να παραστεί αυτοπροσώπως. 

http://www.enet.gr