Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Υποχωρεί το AIDS παγκοσμίως, αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα

Μειώθηκαν περίπου κατά ένα πέμπτο μέσα σε δέκα χρόνια οι περιπτώσεις νέων μολύνσεων με τον ιό του AIDS σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του AIDS (UNAIDS).Στην Ελλάδα όμως...
εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα υπάρχουν 10.450 καταγεγραμμένοι φορείς του HIV και 5.100 υπό θεραπεία. Η νόσος εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις, μετά τη σημαντική άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφηκε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ενόψει του 22ου Πανελλήνιου συνεδρίου για το AIDS, που αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα, τονίστηκε πως η αίσθηση ότι το AIDS είναι πλέον χρόνια νόσος έχει ως αποτέλεσμα να μην προσέχουν οι Έλληνες όπως παλαιότερα.
Η κατάσταση παγκοσμίως
Εκτιμάται ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού του AIDS από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ οι φορείς του ιού ΗΙV υπολογίζονται στα 60 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
"Από το 1999, όταν η επιδημία είχε φθάσει στην κορύφωσή της, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 19%, στα 2,6 εκατομμύρια το 2009" επισημαίνεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά του AIDS.
"Για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι σταματήσαμε την πορεία της επιδημίας και αρχίσαμε να την αντιστρέφουμε. Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον ιό και λιγότεροι πεθαίνουν από την ασθένεια", δήλωσε στο BBC ο διευθυντής της UNAIDS, Μισέλ Σιντιμπέ.

enet.gr