Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πίνακας του Ιακωβίδη: το «Κρυφτουλάκι»... φανερώθηκε στο Λονδίνο

Από τα 139 έργα ελληνικής  τέχνης που δημοπρατήθηκαν από τον  οίκο Βonhams χθες βράδυ στο Λονδίνο, τo 68% κατέληξε σε ελληνικές και ξένες συλλογές, ενώ ο συνολικός τζίρος του Greek Sale έφθασε τα 2,1 εκατ. ευρώ.
Ποσό λιγότερο από το μισό των 4.644.408 ευρώ που συγκέντρωσε η προχθεσινή αντίστοιχη δημοπρασία του οίκου Sotheby΄s, όπου ωστόσο πουλήθηκε το 62,3% των έργων.

Παρ΄ ότι στη δημοπρασία του Sotheby΄s το προβάδισμα πήραν καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, με κορυφαίο lot τον «Μυστρά» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα που πουλήθηκε αντί 520.809 ευρώ, στη δημοπρασία του Βonhams το ενδιαφέρον μοιράστηκε. Κορυφαίο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε το «Κρυφτουλάκι» του Γεωργίου Ιακωβίδη , εξαφανισμένο για πάνω από έναν αιώνα, το οποίο πουλήθηκε αντί 212.400 ευρώ. Ακολούθησαν τα «Φύλλα πάνω από ρέμα» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, έργο χαμένο για πολλά χρόνια σε ιδιωτική συλλογή στο Παρίσι (184.000 ευρώ), «Το γάλα» του Νικολάου Λύτρα (170.000 ευρώ- ποσό-ρεκόρ για τον καλλιτέχνη), «Οι γιγαντομάχοι Σταμάτης Νικηταράς, Οδυσσέας Ανδρούτσος και Ιωάννης Γκούρας» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (127.500 ευρώ) και «Οι ποδηλάτες» του Γιάννη Γαΐτη (70.800 ευρώ). Αλλοι σημαντικοί πίνακες που άλλαξαν χέρια ήταν οι «Χωρίς τίτλο» του Γιάννη Γαΐτη (63.700 ευρώ), «Ατέρμον Πεδίο- Λευκάδα #2» του Θεόδωρου Στάμου (59.500 ευρώ) και «Ο μαρμαρογλύπτης» του Κωνσταντίνου Μαλέα (49.500 ευρώ).

Ωστόσο στη δημοπρασία του οίκου Sotheby΄s σημειώθηκαν περισσότερα ρεκόρ και συγκεκριμένα για έργα των Γιάννη Τσαρούχη, Georg Ρelberg,Απόστολου Γεωργίου,Κωνσταντίνου (Ντίκου) Βυζαντίου και Γεωργίου Λάππα. «Στη δημοπρασία κυριάρχησαν ιδιώτες συλλέκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και είδαμε υψηλή ζήτηση για πίνακες που είναι “φρέσκοι” στην αγορά και είχαν ελκυστικές εκτιμήσεις. Με δεδομένο το τρέχον οικονομικό κλίμα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά» σχολίασε σχετικά ο Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής των Greek Sale του οίκου Sotheby΄s.
Πηγή: το Βήμα