Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Τα όρια της πλάκας με το ναζισμό δοκίμασε ο Λαρς Φον Τρίερ

Ο εκκεντρικός Δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ, αστειευόμενος, δήλωσε ναζιστής στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας του στις Κάννες. 
 "Καταλαβαίνω τον Χίτλερ. Πιστεύω ότι έκανε άσχημα πράγματα, ναι, οπωσδήποτε, όμως μπορώ να τον φανταστώ καθισμένο μέσα στο μπούνκερ του στο τέλος", δήλωσε ο κινηματογραφιστής, η ταινία του οποίου "Melancholia" παρουσιάατηκε, χθες Τετάρτη, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Με τη δυσφορία προφανή ανάμεσα στους παρισταμένους συνέχισε: "Λέω μόνον ότι καταλαβαίνω τον άνθρωπο. Δεν είναι ένας καλός άνθρωπος, όμως καταλαβαίνω πολλά πράγματα σ' αυτόν και έχω μια μικρή συμπάθεια γι' αυτόν. Όμως ασφαλώς δεν είμαι υπέρ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είμαι εναντίον των Εβραίων", συνέχισε ο 55χρονος σκηνοθέτης επιβεβαιώνοντας το προφίλ του ως προβοκάτορας.
"Είμαι ασφαλώς με τους Εβραίους, αλλά όχι υπερβολικά, επειδή το Ισραήλ γίνεται μερικές φορές ενοχλητικό", συνέχισε ενώπιον του ακροατηρίου που είχε διχαστεί ανάμεσα σε αυτούς που είχαν αρχίσει να γελάνε και αυτούς που είχαν βυθιστεί σε μια  ενοχλημένη σιωπή.

“Ω, θεέ μου” μουρμούρισε δίπλα του η πρωταγωνίστρια του Κίρστεν Ντανστ. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τρίερ απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την γερμανική καταγωγή του, την οποία ανακάλυψε το 1989, μετά το θάνατο της μητέρας του.    


Είπε επίσης στους δημοσιογράφους, ότι του αρέσει ο Άλμπερτ Σπέερ, ο σημαντικότερος αρχιτέκτονας του Τρίτου Ράιχ. "Μου αρέσει. Είχε ταλέντο. ΟΚ, είμαι Ναζί".
Για να πει αστειευόμενος “αλλά ας με σταματήσει κάποιος πριν πω κι άλλα!”. 

http://www.enet.gr