Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Ελληνικές γευστικές διαδρομές στο Σύνταγμα από 30 έως 31 Μαΐου

Μαθήματα Γευσιγνωσίας ελαιολάδου για αρχάριους, οδηγίες για την παρασκευή μιας τεράστιας ελληνικής «χωριάτικης» σαλάτας 500 κιλών από τα χέρια 100 σεφ, αλλά και καλλιτεχνικά σκαλίσματα λαχανικών είναι μερικά από τα γευστικά γεγονότα που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες της Α' Γιορτής του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού που θα γίνει το διήμερο Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Μαΐου 2011, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος.

Δεκάδες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, κλαδικοί φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και ποτών, συμμετέχουν στην πρώτη Γιορτή που γίνεται με τον τίτλο «Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές».


Την εκδήλωση διοργανώνουν η «ΕΣΤΙΑ» - Συνεργασία για την Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, στην οποία συμμετέχουν φορείς του κλάδου τροφίμων και ποτών και το ''Κίνημα Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε'', εκπρόσωποι των οποίων παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).


Ο πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς δήλωσε ότι «με την εκδήλωση αυτή, που πιστεύουμε ότι αποτελεί την απαρχή μιας δημιουργικής συνέχειας, τονίζουμε την ανάγκη, όχι μόνο να επιστρέψουμε στις «ρίζες» μας, αλλά καλούμε και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να στηρίξει την ελληνική παραγωγή, την ελληνική παραδοσιακή διατροφή, την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με την πεποίθηση, ότι συναποτελούν ένα ακόμη «εργαλείο» στην μάχη για ανάπτυξη.


Ο πρόεδρος του «Κινήματος Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε» Δημήτρης Μπέης αναφερόμενος στη δημιουργία του Κινήματος Πολιτών ανέφερε ότι «εκατό γνωστοί πολίτες, που εκφράζουν όλο το εύρος της κοινωνίας μας, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε το «ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε» για να μετάσχουμε ενεργά στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθούν οι αγρότες μας, οι παραγωγοί, ο εσωτερικός τουρισμός. Σκοπός μας, το σύνθημα ‘ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά’».


Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να το δηλώσουν στο τηλέφωνο
2103238315
   
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ


• 9.00πμ – 11.00πμ

Παρουσίαση ΚΑΛΗΜΕΡΑ BREAKFAST
Προετοιμασία Ελληνικού Πρωινού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από μέλη της ΛΕΣΧΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (CHEF’S CLUB OF GREECE) και τη γαστρονόμο και συγγραφέα ΜΑΡΙΑ ΛΟΗ.

• 11:00π.μ. – 12:00

Μαθήματα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου για αρχάριους
Τα μυστικά των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και τον γευσιγνώστη – χημικό Βασίλη Καμβύση.

• 12.00 – 14.00μμ

Η ΜΑΡΙΑ ΛΟΗ μαγειρεύει γευστικές συνταγές με παραδοσιακά προϊόντα της Ελληνικής γης.

• 15.00μμ – 18.00μμ

Η ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
Δημιουργία μιας Υδρογείου με καλλιτεχνικά σκαλισμένα λουλούδια από λαχανικά και φρούτα, δημιουργίες των νέων σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την τεχνική των εκπαιδευόμενων σεφ.


ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ


• 12.00 – 16.00μμ

Παρασκευή μιας τεράστιας Ελληνικής σαλάτας 500 κιλών, από 100 σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, η οποία στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της εκδήλωσης και στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

• 18.00μμ – 19.00μμ

1.Ανακοίνωση σύστασης Παραρτήματος CHEF’S CLUB OF GREECE στην Αμερική με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού.
2. Επίσημη ανακήρυξη των πρώτων μελών του Παραρτήματος της Αμερικής ως Φίλων της Λέσχης.
3. Ανακήρυξη της ΜΑΡΙΑΣ ΛΟΗ ως Παγκόσμιας Πρέσβειρας Γαστρονομίας από το CHEF’S CLUB OF GREECE.
4. Βράβευση του Καθ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ και της Καθ. ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ για τη συνεπή μακρόχρονη προσφορά τους στην προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και της κας ΜΑΡΙΑ ΛΟΗ ως Πρέσβειρας του Ελληνικού Ελαιολάδου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
ΕΣΤΙΑ
ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

http://news.in.gr