Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Με σπρέι η καταστροφή προϊόντων - μαϊμού στους δρόμους

Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για την κατάσχεση και καταστροφή των προϊόντων-μαϊμού, προκειμένου να επιτραπεί η άμεση καταστροφή τους. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προωθεί σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, που προβλέπεται να ψηφιστεί άμεσα και όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υφυπουργός Ντ. Ρόβλιας η υπάρχουσα νομοθεσία σταματάει να είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρα και αποτελεί ένα πρώτο ισχυρό πλήγμα στη μάστιγα του παρεμπορίου.

Με βάση τη νέα ρύθμιση, η κατάσχεση των προϊόντων θα είναι άμεση από τα κλιμάκια ελέγχου των λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου (αποκτούν αρμοδιότητες ΣΔΟΕ), ή από τη Δημοτική Αστυνομία ή από το ΣΔΟΕ ή από μικτά κλιμάκια με τη συνδρομή και της Αστυνομίας και η καταστροφή των εμπορευμάτων υπαίθριου εμπορίου θα γίνεται επί τόπου με κάθε πρόσφορο μέσο, περιλαμβανόμενης της ρίψης εντός απορριμματοφόρου ή με την καταστροφή της εμπορικής αξίας του προϊόντος με ανεξίτηλο σπρέι.


Την πρωτοβουλία αυτή χαιρέτησαν οι φορείς της αγοράς, ενώ ως πρόταση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ζήτησε να εξεταστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου το ενδεχόμενο Ίδρυσης Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου για να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός των ελεγκτικών αρχών. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι το παραεμπόριο δεν είναι μόνο στους δρόμους, αλλά υπάρχει και στα ράφια των καταστημάτων, καθώς αρκετοί είναι οι έμποροι που προμηθεύονται μέσα σε «μαύρες σακούλες εμπορεύματα από τις αποθήκες της Ομόνοιας» όπως είπε. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι ο τζίρος του παράνομου εμπορίου αγγίζει τα 25 δισ. ευρώ.


Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι εκτός από τα 25 δισ. ευρώ που αφαιρούνται από τη ρευστότητα της αγοράς, η ζημιά για τα κρατικά έσοδα υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ και γνωστοποίησε ότι σε λίγο καιρό υπό την αιγίδα του υπουργείου θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος διαφημιστικής καμπάνιας για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποφυγή ενίσχυσης του παρεμπορίου για λόγους όχι μόνο οικονομικούς, αλλά και για λόγους υγείας.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος πρότεινε η ελεγκτική διαδικασία να μην εστιαστεί μόνο στο λεκανοπέδιο, αλλά να αφορά όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίου Γ. Κασιμάτης σημείωσε ότι και οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην ενισχύουν φαινόμενα παρεμπορίου, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Π. Καρέλας πρότεινε τα αποτελέσματα των ελέγχων να κοινοποιούνται σε τακτά διαστήματα ώστε να είναι μετρήσιμα.

http://news.in.gr