Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Πρωταπριλιά είναι... κάθε μέρα

Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να πιστεύουν ότι η Πρωταπριλιά είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που είναι... κοινωνικώς αποδεκτό να ακούγονται ψέματα, επιστημονικές έρευνες όμως δείχνουν ότι ακούγονται με την ίδια συχνότητα κάθε μέρα του χρόνου. Πρόσφατη μελέτη Βρετανών έδειξε ότι οι άνδρες λένε 1.902 ψέματα τον χρόνο, ενώ οι γυναίκες 728!

Μάλιστα, η ίδια έρευνα απέδειξε ότι το 10% των ανθρώπων γίνονται... Πινάκιο, όταν μιλάνε με τον ή τη σύντροφό τους! Την ίδια ώρα, το 25% των ανδρών και το 20% των γυναικών παραδέχονται ότι λένε ψέματα στη... μαμά τους! Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι ... τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται την ανάγκη να διαστρεβλώσουν την αλήθεια.


Οι ρίζες του εθίμου

Μπορεί η πρώτη αναφορά στην Πρωταπριλιά να εμφανίζεται σε βρετανικό μυθιστόρημα του 14ου αιώνα, παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το έθιμο είναι πολύ παλαιότερο.


Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα πρωταπριλιάτικα ψέματα έχουν τις ρίζες τους στους Κέλτες, ο οποίοι παρ’ ότι ήξεραν ότι ο Απρίλιος ήταν κακός μήνας για ψάρεμα, κάθε χρόνο ξεκινούσαν τα ταξίδια τους την πρώτη του μηνός.


Όταν επέστρεφαν με άδεια δίχτυα στα χωριά τους, αναγκάζονταν να ψεύδονται, όταν οι συντοπίτες τους ρωτούσαν για την... ψαριά τους!


Γαλλία

Γάλλοι ερευνητές, πάντως, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι το έθιμο της Πρωταπριλιάς προέρχεται από τη χώρα τους. Κι αυτό γιατί μέχρι το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την πρώτη Απριλίου, έθιμο που ορισμένοι δυσκολεύτηκαν πολύ να ξεχάσουν.


Όταν λοιπόν η γιορτή μεταφέρθηκε την 1η Ιανουαρίου, κάποιοι... αντιστάθηκαν και συνείχαν να γιορτάζουν τον νέο χρόνο τον Απρίλιο. Οι υπόλοιποι λοιπόν τους έστελναν δώρα για να τους κοροϊδέψουν.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.real.gr