Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Χαρτογραφώντας τα μυελώματα

Συγκρίνοντας τη γενετική αλληλουχία υγιών και καρκινικών κυττάρων σε 38 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με πολλαπλό μυέλωμα -μια επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος- επιστήμονες δημιούργησαν έναν μοριακό χάρτη της ασθένειας.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Nature», είναι η πρώτη δημοσιευμένη ανάλυση πολλαπλών γονιδιωμάτων του ίδιου καρκίνου και αντικατοπτρίζει τη συνεχή πρόοδο στην τεχνολογία ανάλυσής τους.
Χάρη στη σταθερή μείωση του κόστους των γονιδιακών αναλύσεων, οι επιστήμονες μελετούν όλο και περισσότερους καρκινικούς όγκους τα τελευταία χρόνια. Ψάχνοντας για διαφορές στη γονιδιακή αλληλουχία των κυττάρων των ασθενών, μπορούν να εντοπιστούν οι γενετικές μεταλλάξεις που δείχνουν την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν.
Οι επιστήμονες υποπτεύονταν πως μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται NF-Kappa Beta και ρυθμίζει τον διαχωρισμό και τον θάνατο των κυττάρων, έπαιζε ρόλο στο μυέλωμα. Η δημοσιευμένη μελέτη επαλήθευσε την υποψία.
Ανακάλυψαν επίσης ασυνήθιστες μεταλλάξεις που δεν είχαν συσχετιστεί παλαιότερα με τον καρκίνο και θα ξεκινήσουν νέες έρευνες πάνω σ' αυτές.
Το επόμενο βήμα είναι να διασαφηνίσουν τον ρόλο που έχουν οι μεταλλάξεις στον καρκίνο. Προκαλούν ή αποθαρρύνουν την ανάπτυξη και την επιβίωσή του και την αντίστασή του στα φάρμακα; Οταν απαντηθούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα, θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τη δημιουργία θεραπειών που θα στοχεύουν στην αποτροπή των γενετικών αυτών ανωμαλιών. 

http://www.enet.gr