Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Επιστήμονες μπορούν να λύσουν το μυστήριο της Μόνα Λίζα

Ερευνητές θα προσπαθήσουν να αποκαλύψουν την ταυτότητα της γυναίκας που πόζαρε στον Λεονάρντο ντα Βίντσι για την Μόνα Λίζα, από το σκάψιμο των ερεπείων ενός ιταλικού σπιτιού στο οποίο φέρεται ότι ζούσε η μυστηριώδης αυτή γυναίκα.

Ο ιστορικός τέχνης Silvano Vinceti πιστεύει ότι, εντοπίζοντας τα λείψανα της Lisa Gherardini, μπορεί να αποδείξει κατά πόσον ήταν ή δεν ήταν το μοντέλο του καλλιτέχνη.


Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα πιστοποιητικό θανάτου το οποίο δηλώνει ότι πέθανε το 1542 και ενταφιάστηκε σε ένα μοναστήρι στη Φλωρεντία. Η ανασκαφή μάλιστα, θα αρχίσει στο Saint Orsola αργότερα αυτό το μήνα.


Το μυστήριο πίσω από τη Μόνα Λίζα και το αινιγματικό της χαμόγελο έχει φέρει έναν μικρό "πόλεμο" μεταξύ των εμπειρογνωμόνων τέχνης.


«
Μπορούμε να βάλουμε τέρμα σε μια αιώνια διαφορά και επίσης μπορεί να κατανοηθούν οι σχέσεις του Λεονάρντο με τα μοντέλα του», δήλωσε ο Vinceti στο πρακτορείο ειδήσεων του Associated Press.

Χρησιμοποιώντας επιστημονικές τεχνικές, ο Vinceti λέει ότι ελπίζει να εξαγάγει το DNA από το κρανίο της Gherardini - η σύζυγος ενός πλούσιου εμπόρου μεταξιού - και να ανοικοδομήσει το πρόσωπό της.


Η ομάδα με επικεφαλή τον Vinceti έχει ήδη ανακατασκευάσει πρόσωπα κάποιων καλλιτεχνών με βάση τα κρανία τους.


Τον περασμένο Ιούνιο, δήλωσε ότι είχαν εντοπίσει τα οστά του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Καραβάτζιο, και ανακάλυψαν μια πιθανή αιτία του μυστηριώδους θανάτου του.


Ωστόσο, έχουν ορισμένες αμφιβολίες κατά πόσον η ανάλυση των οστών είναι σε θέση να είναι καθοριστική.

http://www.skai.gr