Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Δύο εκθέσεις φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Τις παράλληλες δράσεις της συνεχίζει η PhotoBiennale. Από τις 13 έως τις 29 Απριλίου φιλοξενείται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης η έκθεση του Κριστιάν Καρέζ «Το Μπέρδεμα», ενώ οι «Μορφές και Σκιές από το Θέατρο» του Κώστα Ορδόλη παρουσιάζονται από 30 Απριλίου έως 21 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση
«Το Μπέρδεμα» αποτελεί ένα είδος χρονικού από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα. Δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ανάμεσα στην ιστορία και την ατομική μνήμη, ο Βέλγος φωτογράφος Κριστιάν Καρέζ προ(σ)καλεί το κοινό να αναρωτηθεί, βλέποντας τις εικόνες του, ποιο γεγονός είναι σκηνοθετημένο και ποιο πραγματικό, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, αλλά και πότε συνέβησαν τα γεγονότα που απεικονίζονται.

«Mishmash» -που είναι ο αγγλικός τίτλος της έκθεσης- σημαίνει το μπέρδεμα στα Yiddish και ήταν η λέξη που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά στους δρόμους των Βρυξελλών όταν έπαιζαν με τη λάσπη ανακατεύοντας νερό και χώμα.


Σε αυτό το διαλεκτικό δίπολο κινείται και η έκθεση του Καρέζ, ο οποίος αντιδιαστέλλει τη σκηνοθετημένη εικόνα με το ντοκουμέντο, συνενώνει το δημόσιο με το ιδιωτικό, και αντιπαραβάλει φωτογραφίες από το παρελθόν με φωτογραφίες του παρόντος –όπως για παράδειγμα εικόνες στρατοπέδων συγκέντρωσης με εικόνες από τον κήπο του σπιτιού του.


Η έκθεση έχει ήδη ταξιδέψει στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ συνοδεύεται και από μία εγκατάσταση.


Ο δημιουργός θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 18:30, διάλεξη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Για το έργο του θα μιλήσει επίσης ο επιμελητής του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Χεκίμογλου.


Η έκθεση διοργανώνεται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αγ. Μηνά 13, τηλ. 2310250406). Ώρες λειτουργίας: Κυριακή, Τρίτη και Παρασκευή: 11:00-14:00, Τετάρτη και Πέμπτη: 11:00-14:00 και 17:00-20:00.


Παράλληλα, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά έκθεση φωτογραφίας στο ισόγειο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την έκθεση
«Μορφές και Σκιές από το Θέατρο» του Κώστα Ορδόλη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale.

Στην έκθεση αυτή ο θεατής βρίσκεται μέσα στον κατασκευασμένο κόσμο του θεάτρου, από μια διαφορετική όμως οπτική.


Η ποιητική διάσταση της φωτογραφίας είναι έκδηλη στα έργα του Κώστα Ορδόλη. Ο θεατής νιώθει σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει και να διαβάζει διαφορετικά τη θεατρική πραγματικότητα.


Σώματα, αντικείμενα και χώροι του θεάτρου αποτυπώνονται σε στιγμιότυπα που εκ πρώτης όψεως δεν θα παρατηρούσαμε, αλλά αναδεικνύονται μέσα από την ατέλειωτη διαμάχη του φωτός και της σκιάς.


Ο δημιουργός επικεντρώνεται παράλληλα στην κίνηση και αντιμετωπίζει τους ηθοποιούς περισσότερο σαν σκεύη ερμηνείας των θεατρικών έργων παρά ως προσωπικότητες.


Η έκθεση φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλίας, τηλ.

2310895938) από τις 30 Απριλίου έως τις 21 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 10:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη.

Το
in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.

http://news.in.gr