Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τέλος οι μετεγγραφές στα ΑΕΙ


Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας προς ψήφιση στη Βουλή, καταργούνται οι μεταγγραφές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ από τον... Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την τροπολογία που ενέταξε στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τα πειραματικά σχολεία η υπουργός Παιδείας, καταργούνται οι μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών και θεσπίζεται μια άλλη κατηγορία εισαγομένων που διεκδικούν έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων ανά τμήμα, όχι πάνω από το 20% του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα. Όπου εισαχθούν, εκεί θα παραμείνουν.

Βασικά κριτήρια θα είναι, η βαθμολογία σε σχέση με τη σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό κατά πρώτον ως υποψήφιοι γενικής σειράς και κατά δεύτερον ως υποψήφιοι μιας εκ των ειδικών περιπτώσεων. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη προβλέπεται και περιορισμός σχετικά με το οικογενειακό εισόδημα: δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. Στις ειδικές κατηγορίες εντάσσονται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, εισαγόμενοι με αδελφό ή αδελφή σε ΑΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας γονέων, ορφανοί, συγγενείς αναπήρων κ.ά.

Η κατάργηση των μετεγγραφών ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των κεντρικών Ιδρυμάτων, συμβάλλει στην αποσυμφόρησή τους, αλλά από την άλλη πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και εντάσσεται στις καθοριστικές αλλαγές του συστήματος εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.