Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ηρθε πετώντας... από τη Σιβηρία

Μία απρόσμενη ανακάλυψη έκανε την προηγούμενη Κυριακή ένα μέλος της Ορνιθολογικής Εταίρείας, καθώς εντόπισε ένα νέο για την Ελλάδα είδος πουλιού, που προέρχεται από την Σιβηρία, στην Καισαριανή.

Ο Μιχάλης Κωτσάκης συνάντησε έναν Νανοφυλλοσκόπο (Phylloscopus proregulus) και όπως ανέφερε, στην αρχή αρνήθηκε να πιστέψει αυτό που έβλεπε.«Δεν τολμούσα να πιστέψω ότι ήταν Νανοφυλλοσκόπος. Στην αρχή το προσπέρασα θεωρώντας ότι ήταν κάποιο κοινό είδος, μετά όμως διέκρινα κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Νόμιζα ότι ήταν Κιτρινόφρυδος Φυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus) ένα είδος πολύ σπάνιο, που ωστόσο έχει ξανακαταγραφεί στην Ελλάδα. Όταν όμως έστειλα σχετικές φωτογραφίες στο φόρουμ της Ορνιθολογικής Εταιρείας, οι πιο έμπειροι παρατηρητές αναγνώρισαν ότι πρόκειται για Νανοφυλλλοσκόπο. Είναι όνειρο ζωής για κάθε παρατηρητή πουλιών να εντοπίσει ένα νέο είδος στη χώρα του και μάλιστα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας», όπως ανέφερε.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει στην Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων θα επικυρώσει για την Ελλάδα το 444ο είδος των πτηνών που πετούν στον ουρανό της.
Σημειώνεται ότι ο νανοφυλλοσκόπος που αποδεδειγμένα ως είδος διένυσε χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στην Αττική, έχει μήκος μόλις 10 εκ. και βάρος λίγα γραμμάρια.


http://www.ethnos.gr